Menü

Tippek házilag készült játékokra tipegőknek

A baba fejlődése szempontjából, nagyon fontosak a játékok. A gyerek agyfejlődése az első három évben a legintenzívebb, ilyenkor folyamatosan tanul. Felfedez új dolgokat és a közös élmény lehetőséget ad arra, hogy a világból egyre több mindent megtapasztalhassanak. Megállapítható, hogy a sok játék a baba érzékeit, gondolkodását, mozgásfejlődését, beszédét egyaránt fejlesztik.

Az megjegyzendő, hogy minden gyermek más. Különböző ütemben fejlődnek, van, aki lelkesen várja, mikor játszik vele valaki, és olyan baba is akad, aki a kevesebb ingert preferálja. Az érzékenyebb csecsemők a túl sok zajjal járó játékra reagálhatnak nyugtalanul, és sírni kezdhetnek, ezzel szemben a nyugodtabb nebulókat pedig, leköthetik a zajos játékok és a nagy nyüzsgés. Mindenképpen figyelni kell a gyermeknek a tűréshatárát, és ha nagyon fáradt, akkor hagyjuk pihenni.

Ma már mindenféle játékot megvásárolhatunk csemeténknek, de úgy gondolom, hogy mégis nagyobb élmény, ha együtt készítjük el. Illetve ha még olyan kicsi a gyerekünk, hogy nem tud segíteni, akkor a szülő fektet bele energiát. Most pedig nézzünk meg pár olyan játékot, amit mi elkészítettünk vagy fogunk a családban, illetve, amit a környezetemben lévő anyukák ajánlottak, vagy a bölcsödében látunk.

Nyuszik minden mennyiségben. Az egyik bölcsődei nyíltnapon találkoztam a kartondobozból elkészített színbeillesztővel. A kartondobozra különböző színes nyuszikat rajzolunk. Például sárgát, kéket, pirosat, zöldet. Majd mindegyikhez vágunk egy-egy lyukat, amin keresztül a gyerekünk, majd a megfelelő színű labdát be tudja dobni a dobozba. Természetesen ez egyénre szabható, ugyanis a nyuszik helyett rajzolhatunk kisautót, macit, házat, kört vagy bármi mást, illetve a labdák helyet is használhatunk különböző színű kockákat, játékokat. A nagyobb gyerekeknek akár formabedobósra is készíthetjük.

A kartondoboz szerintem az anyukák legjobb barátja, hiszen bármi elkészíthető belőle. Babaház, árnyékjáték, mosógép, sütő, parkolóház, vonatállomás és igazából bármi, amit a gyerek megálmodik.

A következő ötlet, amit kaptam anyukáktól az pedig a peg dolls fafigurák. Ezek lényegében egy egyszerű fabábúk, melyeket kedvünk szerint festhetünk, díszíthetünk. Megfesthetjük babánk kedvenc mesehőseit, vagy akár mi magunk is kitalálhatunk karaktereket. A figurák segítségével pedig elmesélhetjük a történetet. Ennek egy egyszerűbb és olcsóbb változatát is megtaláltam a neten, amikor is a szereplőket kavicsokra festjük. Ez azért is egyszerűbb, mivel a kavicsgyűjtés a nagyobb gyerekeknél úgy gondolom kihagyhatatlan.

A harmadik játék kapcsán csupán egy fedeles dobozra van szükség. Keressünk színes csomagolópapírt, amellyel befedjük a dobozt. A puha tetőre vágjunk egy nyílást, ahova beférnek a kupakok. Tökéletes erre a célra a bébi üveges étel fém fedele, a doboznak pedig választhatjuk a tápszeres üveget is. A baba élvezni fogja, ahogy a fedeleket próbálja bedugdosni a nyíláson.

Végezetül pedig ismét egy üres dobozra lesz szükségünk, amit kilyukasztunk az oldalán. Szerezzünk be különböző színű és szélességű, illetve sokféle tapintható szalagot: bársony, organza, selyem stb. Fűzzük át őket a lyukakon keresztül az egyik oldalon, és húzzuk ki az ellentétes oldalon, hogy azokat könnyen lehessen húzni oda-vissza. Csomózzuk meg a végeit, hogy ne jöjjenek ki.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.