Menü

Elektromos fogkefék pro és kontra

Sajnos manapság mindig aktuális, hogy felhívjuk a figyelmet a fogmosás fontosságára, ezzel kapcsolatban pedig megemlítendő, hogy nem mindegy milyen eszközt és milyen technikát használjunk. Fogorvosomat például megkérdeztem, hogy melyiket ajánlja, a manuális-hagyományos vagy az elektromos fogkefét. Az elektromos vagy a hagyományos fogkefék jobbak? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogkefék versenyében nemcsak az eszköz lényeges, hanem a fogmosási technika is, hiszen lehet jól használni a kézit és rosszul az elektromos fogkefét is. Mindegyik eszköznek vannak előnyei és hátrányai, a hatékonyság pedig a helyes technikán is múlik.

Az elektromos fogkefe előnyei közé sorolható, hogy segít elérni a nehezen hozzáférhető helyeket is, a fej mozgásának köszönhetően pedig valamivel nagyobb tisztító hatás érhető el, miközben az ínyt is masszírozza.

Van rajt időzítő, mely segít betartani a helyes fogmosási időt (kb. 2 perc)

Az elektromos fogkefék számos más előnnyel rendelkeznek. A legjobb modellek akár 100%-kal több lepedék eltávolítására képesek, mint manuális társaik, illetve további előny a magas mozdulatszám, pláne a korszerűbb modellek esetében. Hátrányai, hogy drágább a manuális fogkefénél, rendszeresen tölteni kell, különben lemerül, több helyet foglal egy piperetáskában és valamennyire hangos.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék használata kárt tehet a fogzománcban, ám a legújabb vélemények szerint a korszerű modellek olyan nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely jelzi, ha túl erős nyomással végezzük a fogmosást.

Ezzel szemben áll a hagyományos fogkefe, melynek előnye, hogy olcsóbb, helytakarékosabb, mivel kisebb helyet foglal a táskában, nem merül le, míg negatívumként az is elmondható, hogy kevésbé hatékonyan tisztít.

Klinikai tesztek alapján azonban kijelenthető, hogy a rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg higiéniájáról és fogaink egészségéről, mint a hagyományos, azaz manuális fogkefék.

A választásban érdemes fogorvosunk segítségét kérni, aki egy gyors vizit alkalmával is rá tud mutatni, hogy helyesen mossuk-e a fogainkat, vagy néhol lepedékes marad. A megfelelő fogkefe és fogmosási technika mellett a megfelelő fogkrém kiválasztása is nagyon fontos, illetve érdemes beiktatni a fogápolási rutinba a fogselyem és a szájvíz használatát is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.