Menü

Kutyameleg van – figyelj a négylábúdra

A meleg nem csak az emberek szervezetét terheli, hanem négylábú kedvenceinkét is, nem kell feltétlenül csak a kutyákra gondolni, hanem a macskákra, lovakra, hörcsögökre, tengerimalacokra és minden élőlényre, akik a földön járnak.

Mint már sokszor említettem, a folyadékbevitel nagyon fontos a melegben, ugyanez igaz a kis és nagy kedvencekre is. Mindig figyelni kell arra, hogy legyen hideg, tiszta víz, amihez bármikor hozzáférhetnek. A kutyák lihegéssel is hűtik magukat, ami a nyál párolgásával jár, könnyen kiszáradnak, ha nem tudják pótolni a nedvességet. Nem minden kutyát szabad nyírni, mert a szőrréteg szigetel, ezzel is szinten tartva a belső hőt. Az állatokat is kell óvni, hirtelen hőkülönbségtől, ezért, ha vízbe engedjük őket, előtte vizezzük be lábukat, és fokozatosan a testüket.

Az állatfelszerelési boltokban sokféle hűtőmatracot lehet kapni, ezek remekül szolgálnak a kisebb testű állatoknak. Az árnyék biztosítása elengedhetetlen, minden napszakban szükség van rá. A ventilátorral vigyázzunk, a huzat az ő szemükre is veszélyes lehet. A legkisebbek, akik ketrecben élnek, a zokniba helyezett jégakku az egyik legjobb megoldás, mellé pedig segítsük a folyadékbevitelt különböző zöldségek kínálásával. A kutyáknál jellemző tünetei vannak a hőgutának, olyankor az eb bágyadt, fekszik, zihál, nyálzik, pupillája kitágul, hányás és görcsök jelentkezhetnek. Ilyenkor a legfontosabb a test fokozatos hűtése, az itatást nem szabad erőltetni, hiszen hányáshoz vezethet. Amint lehet, induljunk állatorvoshoz.

A sétának a melegben is fontos szerepe van, de nem mindegy mikor tesszük. Napközben semmiképpen se vigyük ki állatainkat az utcára. A beton járdák ontják a meleget és égési sérüléseket okoz, hiszen a kutyák, macskák talpa nincs cipővel védve. Egy gyors és egyszerű mozdulattal ellenőrizhetjük, hogy a talaj megfelelő hőmérsékletű e sétálásra.

Tenyerünket 5 másodpercig nyomjuk a járdára, útra, ha nem okoz fájdalmat, égést, akkor ráengedhetjük állatainkat is. Próbáljuk a sétaidőt kora reggeli és esti órákra időzíteni, amikor a nap már nem tűz olyan forrón. Az erdei séták nagyon kellemesek lehetnek a fák árnyékában, fordítsunk figyelmet az élősködők elleni védelemre, mindig nézzük át a kutyák szőrét, hogy nincs e bennük kullancs.

Az autózásra, szállításra különös figyelmet kell szentelni. Soha, semmilyen körülmények között nem hagyunk állatot autóban fél percre sem. Nem, leengedett ablak mellett sem. Az autó nagyon gyorsan áthevül, a napon hagyott autó fél óra alatt 50-60 fokig is melegedhet, ez pedig halálos is lehet. A járművet mindig szellőztessük át, mielőtt beülünk, menet közben pedig ne húzzuk le jobban az ablakot annál, amekkora résen kiférne az állat, némelyik minden félelem nélkül ugrik ki egy mozgó autóból.

Állataink védelme nagyon fontos a melegben, ők szinte teljes mértékben ránk vannak utalva. A forró napokban fordítsunk nagyobb figyelmet rájuk, hogy ne kerüljenek a hőmérséklet okozta bajba.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.