Menü

Hogyan védekezzünk penész ellen házilag?

Hogyan védekezzünk penész ellen, lehetőleg természetes módszerek segítségével? Mai cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk egyszerűen, természetesen, házi módszerekkel!

A penész egy, a gombák közé tartozó életforma, ami lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Különféle formái évről évre visszatérnek és szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet és a nedvesség.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a penész a háztartások egyik legnagyobb réme, számtalan helyen megjelenhet: plafonon, falakon, sarkokban, bútorok mögött, fürdőszobában, számtalan egészségügyi problémát okozva ezzel.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a penész?

A nem túl esztétikus megjelenés mellett a penészgombák allergiás, asztmás tüneteket válthatnak ki, penészmérgezést okozhatnak, illetve sok egyéb légúti panaszt: előfordulhat orrfolyás és orrdugulás, köhögés vagy sípoló légzés és torokfájás is, de okozza a szem és a bőr irritációját, valamint súlyosabb esetekben koncentrációs zavarokat is.

Mitől lesz penészes a lakás?

Ez attól függ, mennyire magas a helyiség páratartalma és milyen a hőmérséklet, illetve milyen a lakók életvitele. A penész a hűvös, nyirkos helyeket szereti, ilyen például a fürdőszoba, ugyanis ott vizesebb a falszerkezet.

Akár a meleget, akár a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik a lakók, fontos odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre, hogy ne szaporodjon el a penész. Kialakulhat a probléma akkor is, ha túl magas a lakás páratartalma.

60% körüli az optimális, ezt könnyen mérhető is, nálunk például a falióra mutatja a lakásunk páratartalmát is, ha száraz a levegő párásítással, ha túl magas a nedvesség, akkor párátlanítással védekezhetünk.

Pára képződhet a párásítás mellett izzadással, légzéssel, főzéssel, fürdőszobahasználattal, takarítással, felmosással és ruhaszárítással is. Ha nagyon sok a pára a lakásban, a nedvesség pedig kicsapódhat, ezzel utat nyitva a penésznek.

Az ingatlan műszaki jellemzői is szerepet játszanak a folyamatban, számít, milyen a nyílászáró, milyenek az ablakok, akadályozva van-e a szellőzés.

Ha már megjelent a penész…

Kezdem azzal, mit ne csináljunk: ne törölgessük, ne sikáljuk, ugyanis ezzel csak szétszórjuk a helyiségben a spórákat, ami később még több penészes foltot eredményezhet.

A legfontosabb ebben az esetben is, mint minden másban: a kiváltó okok megszüntetése, ezután következhetnek a házi, természetes megoldások:

szagelszívó, párátlanító berendezések használata
gyakori szellőztetés, rendszeres takarítás
teregessünk a szabadban, az erkélyen, vagy a teraszon
használjunk ecetet, mely nagyszerű csíraölő hatással bír
a sós oldat használata is igen elterjedt védekezés a penész ellen
az ezüstkolloid, a teafaolaj, a szódabikarbóna, a sütőpor, a citromsav penész ellen is hatásos szerek: csíraölő hatásuk már évtizedek óta ismert nem csak a háztartásban, de a gyógyászatban is!

Enyhébb mértékű penészproblémákra elegendőek a fenti házilag alkalmazott praktikák, ám nagyobb kiterjedésű fertőzés esetén vegyszerre lesz szükség és a kiváltó okok mielőbbi megszüntetésére.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.