Menü

Miért baj, ha elmarad a fésű, vagy a hajkefe megtisztítása?

Az ember több száz hajszálat veszít el naponta, aminek a nagy része a fésűben végzi. De nem csak a hajunk végzi a kefe tüskéi között, hanem a fejünkről származó bőrsejtek, zsírok, és egyéb kozmetikumok maradványai is. Ha nem törődünk kellőképpen ezen eszköz megtisztításával, akkor a szennyezettség előbb utóbb eléri azt a fokot, hogy a hajunkra és a fejbőrünkre nézve is káros lehet.

A koszos fésű pedig kiváló táptalajt nyújt a különféle baktériumoknak és gombáknak, melyek a fésülködés közben ránk kerülhetnek és számos egészségügyi problémát okozhatnak. Mindemellett nem hogy segítene a hajunk gubanctalanításában, hanem ellenkezőleg, még előidézi azt. Na meg persze azt is eredményezi, hogy gyorsabban korpásodik a hajunk, illetve a gyulladással járó, viszkető és hámló foltokat eredményező bőrbetegségek kialakulásában is szerepe van.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a felgyülemlett hajszálakat, minden fésülés után távolítsuk el a keféből, és minden héten legalább egyszer végezzünk rajta egy nagytakarítást, alapos tisztítást. Különös képpen akkor kell figyelni a sűrű tisztításra, ha napi szinten használunk habot, zselét, hajlakkot a hajunkon. Ugyanis ezek ráragadnak, minden használatkor az eszközre.

Milyen lehetőségeink vannak a tisztításra? Első körben, ahogy már fentebb is említettük a beragadt hajszálakat kell eltávolítani az eszközről. Ehhez bármilyen éles tárgyat is segítségül hívhatunk. Következő lépésben áztassuk be, mossuk le szappanos, samponos, vagy fertőtlenítőszeres vízben. Ha természetes anyagból készültek ezek a termékek, lebomló anyagokat tartalmaznak, akkor semmiképpen se áztassuk, elegendő csak belemártogatni a szappanos vízbe.

Arra figyeljünk, hogy ilyen esetben a tisztítási módszer mindenképpen szulfátmentes legyen. A következő lépésben az ujjunk vagy bármilyen tisztító eszköz segítségével (akár fogkefe is lehet) távolítsuk, el a szennyeződéseket a fésűről Ha ezzel megvolnánk, akkor ügyeljünk nagyon az alapos öblítésre is. Végül rázzuk ki belőle a maradék vizet, és a sörtéivel lefelé, fordítva hagyjuk megszáradni. Szánjunk rá elég időt, ugyanis a nedvesen hagyott kefék könnyen bedohosodhatnak, rossz esetben penészesedhetnek.

A rendszeres tisztítással meghosszabbíthatjuk a hajkefe élettartamát, elkerülhetjük a fertőzéseket, amit magunknak okozhatunk a lustaságunkkal, illetve a hajunk épsége, formája is sokban függ a tisztaságtól. Tehát ha egészséges fejbőrt, hajat szeretnénk, akkor fordítsunk kellő figyelmet a tisztításra. Ha azonban eldeformálódik, megreped vagy kihullanak a sörtéi, mindenképpen vásároljunk új fésűt.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.