Menü

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Meseolvasás, mesehallgatás

Egy amerikai kutatás szerint azoknak az óvodát megkezdő gyerekeknek a szókincse 290 000 szóval gazdagabb, akiknek a szüleik rendszeresen olvasnak, összehasonlítva azokkal a gyerekeknek a szókincsével, akiknek nem olvasnak a szüleik[1].

A mesék emellett segítenek elmélyíteni a gyerekek ismereteit a világról, vagy úgy, hogy közvetlenül a történetekből szereznek információkat, vagy úgy, hogy a mese olvasása közben beszélgetnek a szüleikkel.

A történetek a gyerekek érzelmi világának a fejlődéséhez is hozzátesznek: a meséken keresztül megtanulhatják feldolgozni saját érzéseiket, megértik, hogy vannak, akik másként élnek, mint ők, megismerhetnek más szokásokat, kultúrákat, és empátiájuk is fejlődik, amikor a mesék főhőseinek szurkolnak, hogy az útjukba gördülő akadályokat leküzdjék.

Általánosságban elmondható, hogy olyan meséket érdemes választani, aminek legalább egy szereplőjével tudnak azonosulni a gyerekek, ugyanakkor a történet más világokat, új ismereteket is bemutat nekik. Hasznos lehet, ha valamilyen új információ vagy tudásanyag is el van rejtve a mesében.

A Marslakócskák Facebook oldalán folytatásos részekben megjelent történetben, a Mesés űrkalandokban például két kis marslakó, Mimi és Martin fedeznek fel különböző bolygókat, és közben sokat tanulnak vitaminokról, ásványi anyagokról és különféle gyógynövényekről is. A Mesés űrkalandok most ingyenes hangoskönyv formájában is elérhetővé vált, így akár utazás, játék vagy pihenés közben is tudnak mesét hallgatni a gyerekek, ha pedig együtt hallgatjátok a történetet, az lehetőséget teremt a hallottak megbeszélésére, és a későbbiekben is segítheti a gyermek és a szülő kapcsolatának elmélyülését.

Közös alkotás

A kreatív alkotótevékenységek nemcsak a fantázia fejlesztését támogatják, de segítenek az érzelmek kifejezésében, az önismeret fejlesztésében is. Az alkotás során mindössze egy behatárolt térre – a papírra, az asztalra, a vászonra – figyelünk, ami segíti az elmélyülést. Mivel az alkotásban nincsenek merev szabályok, nem lehet jó vagy rossz döntéseket hozni, sokkal kedvezőbb a légkör az önkifejezésre és akár a nehezebb témák megbeszélésére is.

Nem szükséges, hogy különösebb kézügyessége vagy művészeti érzéke legyen a szülőknek, viszont, ha valakit mégis feszélyez, hogy nem tud rajzolni vagy festeni, kiváló alternatíva lehet a kollázs készítés, amikor magazinokból, szórólapokból kivágott képeket, matricákat, vagy akár apróbb tárgyakat ragaszthatnak egy papírra.

Sütés-főzés együtt

Egy apró kukta segítségével a vacsorakészítés talán nem lesz gyorsabb, de egészen biztosan szórakoztatóbb! A közös főzés vagy sütés jó alkalmat teremt a beszélgetésre például a saját gyerekkorodról, családi hagyományokról, szokásokról, ugyanakkor teret enged az új élményeknek is. Főzés közben a gyerekek ízekkel, illatokkal, textúrákkal ismerkednek, és akár alapvető kémiai folyamatokat is megérthetnek.

A közösen elkészített ételt ráadásul a legtöbb gyerek szívesebben fogyasztja is el, így a szenzoros ingerek stimulálása mellett a konyhában töltött közös percek akár a válogatós gyerekeknek is bátorságot adhatnak, hogy új ételeket próbáljanak ki.

Séta a természetben

A szabadban töltött idő fontosságáról nem véletlenül született már számos tanulmány és ajánlás. Napi fél óra a friss levegőn mindenkinek jót tesz. Ha pedig lehetőség van a természetjárásra akár egy közeli erdőben vagy parkban, akkor érdemes arra is időt szánni, hogy a szülők és a gyerekek együtt figyeljék meg a környezetet, és keressenek közös érdeklődési pontokat, legyenek azok bogarak, virágok, vagy épp lehullott termések. A legjobb, ha a kirándulók egy nagyítót is magukkal visznek az útra, hiszen ezzel izgalmasabban fedezhetik fel a természetet. Remek program lehet a növényekről vagy az állatokról is fotókat készíteni, vagy az összegyűjtött levelekből, termésekből, kavicsokból otthon díszeket alkotni.

A közös természetjárás segít a gyerekeknek jobban megérteni a világ működését, elmélyíti a természettudományos érdeklődésüket, és remek alkalmat teremt, hogy kapcsolódjanak a környezetükhöz.

Albumkészítés

Egy album remek formája lehet az emlékek megőrzésének, főleg, ha a képek mellé kis emléktárgyak, rajzok vagy röviden lejegyzett történetek is kerülnek. A szülők és a gyerekek közösen készíthetnek családi albumot, ami remek alkalmat teremt arra, hogy olyan rokonokról, ismerősökről meséljenek a gyerekeknek, akiket már nem ismerhettek személyesen, vagy akár egy adott eseményről – egy családi nyaralásról, születésnapról vagy valamilyen ünnepről – is készülhet album. Ez egyrészt fejleszti a kicsik kreativitását, másrészt jó alkalmat teremt a beszélgetésre, az élmények, érzések feldolgozására is.

[1] Forrás: The importance of reading to kids daily (osu.edu - 2019) - Jessica Logan, Laura Justice, Leydi Johana Chaparro-Moreno és Melike Yumuş 2019-ben publikált, Million word gap c. tanulmánya.

A cikk a Stada sajtóközleménye

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.