Menü

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

1. VEGYÉL LANGYOS FÜRDŐT

Fürödj meg langyos vízben – a langyos vizet is nagyon hidegnek fogod érezni, ha lázas vagy. Ne próbáld meggyorsítani a folyamatot azzal, hogy hideg vízbe ülsz: ekkor ugyanis a szervezet védekezik a hideg ellen, és vért küld a szervekbe, így inkább felmelegszel, mintsem lehűlsz.

Ha nincs kedved a langyos vizes fürdőhöz, vizes szivaccsal töröld át a hónaljadat és az ágyékodat. Jó megoldás lehet még a hideg, nedves borogatás a homlokodra és a tarkódra.

2. KORTYOLGASS GYÓGYTEÁKAT

Az izzasztó gyógyteák, mint például a cickafark vagy a bodzavirág jót tesz, ha lázas vagy. De nagyon jó hatású egy csésze forró gyömbértea, illetve a fűzfa kérgéből készült forró ital is – utóbbi az aszpirin természetes alternatívája, így a fejfájás enyhítésében is hatékony.

3. FŰSZEREZZ BÁTRAN

Szórj cayenne borsot az ételeidre, ha lázas vagy. Egyik fő összetevője a kapszaicin, ami megizzasztja az embert, és elősegíti a gyors vérkeringést is.

4. PRÓBÁLD KI A NEDVES ZOKNI MÓDSZERT

Népszerű hagyományos gyógymód a lázcsillapításra. Először melegítsd fel a lábad jó meleg vízben, majd húzz a lábadra egy vékony, hideg vízbe áztatott majd kicsavart zoknit! Ezután húzz egy pár száraz, nagyon meleg gyapjúzoknit is a lábadra. A vér ettől a módszertől a lábadba tódul, ami meggyorsítja a vérkeringést.

Ha idegenkedsz ettől a módszertől, vegyél mustáros lábfürdőt: egy lavór meleg vízhez adj 2 teáskanál mustárport és áztasd ebbe a lábad.

5. NEDVES LEPEDŐ, DE CSAK ÓVATOSAN!

A láz csillapítására már régóta használják a hideg vizes lepedőt.

Mivel a lényeg az, hogy ne csökkentsd gyorsan a testhőmérsékletet, semmiképpen se használj hideg vizet! A legjobb, ha a langyos vizes lepedőt lefeded egy nagy strandtörülközővel, majd így burkold be magad kb. 15 percre. Akkor vedd le a vizes ruhákat, amikor úgy érzed, a lepedő már kezd felmelegedni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.