Menü

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Nemcsak azoknak fontos mérni a vércukrot, akiknek inzulinos kezelése miatt elengedhetetlen, hanem azoknak is, akik ellenőrizni szeretnék állapotukat, vagy kíváncsiak egyes ételeink vércukoremelő hatására.

A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak.

Érdemes reggeli előtt, illetve más alkalommal étkezés után 1 órával mérni a vércukor értékét. (A vércukorérték akkor jó, ha az éhgyomra, illetve étkezés előtti - érték 4-7 mmol/l között van, étkezés után 1 órával pedig nem haladja meg a 9-10 mmol/l-t.)

Napi 3-5 alkalommal javasolt vércukorszintet mérni pl. terhes diabéteszes nőknél, valamint akkor, amikor valamilyen más megbetegedés éri a cukorbeteget, és azoknál a diabéteszeseknél, akiknél gyakran és váratlanul túl alacsonyra esik a vércukorszint, vagy folyamatosan magas.

A jól beállított, stabil betegeknél a kevésbé gyakori ellenőrzés is elegendő lehet. A mért értékeket minden esetben célszerű a kezelési naplóban rögzíteni, majd a kezelőorvosnak megmutatni.

Mivel mérhetünk otthon vércukorszintet?

A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak. Legjobb a vércukormérő készülék, amihez tesztcsíkot kell vásárolni.

Komoly előrelépés, hogy a korszerű készülékeket és a legújabb tesztcsíkokat alkalmazva ma már nagyon kismennyiségű vér elegendő a vércukorszint kimutatásához.

A vércukorszint mérése nemcsak laboratóriumi módszerekkel történhet. Az otthoni, napi többszöri önellenőrzés saját vércukormérő készülékkel is megoldható.

Milyen vércukormérő készüléket válasszunk?

A patikákban, gyógyászati boltokban nagyon sokféle vércukormérő készüléket kaphatunk. Általános és betegség specifikus szempontok figyelembevételével kényelmesebbé, személyre szabottabbá, megbízhatóbbá tehetjük az önellenőrzést.

A legalapvetőbb a mérés pontossága. A Magyarországon ma forgalomban lévő vércukormérő készülékek mindegyike közel azonos megbízhatóságú.

A vércukormérő készülék memóriájának nagysága határozza meg, hány adatot tud tárolni a készülék. Az önellenőrzés célja, hogy a mért vércukorértékekből következtetéseket vonhassunk le, nem csak a mérés pillanatban, hanem később is. Ez csak akkor lehetséges, ha a mért eredményeket rendszeresen feljegyezzük, készülékünk tárolja.

Léteznek olyan vércukormérő készülékek, melyek szóban adnak útmutatót a betegnek és közlik a mérés eredményét is. A modern készülékek hidegben és kánikula idején is pontos mérési eredményt adnak.

Mire kell figyelni vércukormérésnél?

A vércukorszint mérő készülék a vérből állapítja meg a cukorszintet, így mindenképp kell egy apró szúrást ejteni az ujjbegyünkön. Minden vércukorszint mérésére használjunk új tűt!

Akik félnek a szúrástól…

Volt idő, mikor a középső kisfiam vércukrát mértük rendszeresen, ő pedig legjobban a szúrás miatt félt, ez azonban nem volt indokolt, hiszen a korszerű ujjbegyszúró speciális élesítésű tűjének segítségével ez könnyen, gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető, a szúrás helye pedig gyorsan gyógyul. A több fokozatban beállítható fej lehetővé teszi, hogy egyénre szabottan lehessen módosítani a szúrásmélységet.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.