Menü

Hogyan fussunk télen?

Kiváló kifogás a téli futással szemben a hideg, de kis odafigyeléssel nagyon hatékony edzésmunkát lehet végezni futással télen is.

Nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes a szabadban mozogni, csak néhány alapvető dologra kell odafigyelni, és máris kiváló fizikai formát, szellemi feltöltődést szerezhetünk.

A téli futás egyik alapvető feltétele, hogy ne fázzunk. Amikor kimegyünk a szabadba, néhány percig fázhatunk, de a mozgás nagy részében melegünknek kell lennie. A kezdetekben ki kell tapasztalni, hogy mi a legmegfelelőbb öltözet, ami elég meleg és kényelmes is számunkra.

A profi futók gyakran viselnek rövidnadrágot, pólót, esetleg trikót, de sapka és kesztyű rajtuk is mindig van. Kezdő futók esetén nem javasolt, hogy az arcunkon kívül legyen fedetlen testrészünk, sapkát és kesztyűt mindenképpen viseljünk. Rétegesen öltözzünk fel, mert ha melegünk lesz, le tudunk venni néhány ruhadarabot anélkül, hogy megfáznánk.

Fontos, hogy ne fussunk sokáig úgy, hogy csak a szájunkon vesszük a levegőt. Orron át felmelegszik a levegő, mielőtt a tüdőbe jut, így nem fázunk meg. A legoptimálisabb, ha maximum a lélegzetvételek fele történik szájon, inkább az orrunkon keresztül lélegezzünk. Ez alapján válasszuk meg a tempót. Állóképességünk javulásának eredményeként növelni tudjuk a tempót vagy a távot.

Jól meg kell választani a cipőnket is, mely elsősorban a talajtól és a terepviszonytól függ. A profi futók mezőn stoplis cipőt viselnek, az amatőrök számára nem feltétlenül szükséges a szöges cipő, de sima talpú, beltéri sportolásra alkalmas teremcipőt semmiképp sem javaslunk.

Fotó: vedac.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.