Menü

„Egy közülünk” – Európai összefogás a magzatvédelemért

  • Dátum: 2013.02.22., 11:59

Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Az „Egy közülünk” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy uniós forrásokból ne finanszírozzanak emberi embriók elpusztításával járó kísérleteket és más tevékenységeket.

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk az „Egy közülünk” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amelynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében.

Az európai polgári kezdeményezés egy új európai uniós intézmény, egy alulról épülő népi kezdeményezés, amelyet bármely, az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkező uniós polgár támogathat. Azoknak a polgároknak, akik támogatni szeretnének egy kezdeményezést, papír- vagy elektronikus formátumban ki kell tölteniük egy, a támogató nyilatkozatok gyűjtésére szolgáló űrlapot. A kezdeményezést legalább 7 EU tagországból származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia, továbbá a 7 tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást. Miután összegyűlt az 1 millió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy a kezdeményezés nyomán előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. A Bizottság javaslata azután a jogalkotó elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle.

Az „Egy közülünk” az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, melynek alapvető kiindulópontja az emberi méltóság, az élethez való jog védelme a fogantatás pillanatától kezdve, valamennyi releváns területen, ami EU-s hatáskörbe tartozik. A kezdeményezés fő célja tehát az, hogy az EU ne finanszírozzon embriók elpusztításával járó kísérleteket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kezdeményezés célja nem az abortusz betiltása, hiszen az tagállami hatáskörbe tartozik.
A kezdeményezésnek igen széleskörű a társadalmi támogatottsága: egyházi vezetők, politikusok, parlamenti képviselők és civil szervezetek vezetői is elkötelezetten támogatják a kezdeményezést Európa szerte. 2013. február 3-án a Szentatya szintén üdvözölte és áldását adta az „Egy közülünk” kezdeményezésre.

Az elmúlt hetekben Magyarországon is megkezdődött az aláírásgyűjtés, amelyhez csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) is. A tagállami szinten meghatározott minimum határok szerint Magyarországon legalább 16.500 aláírást kell összegyűjteni (750 fő/tagállami EP képviselő).

Az aláírásgyűjtő ívek letölthetők - és szabadon fénymásolhatók - az egykozulunk.hu honlapról (Dokumentumok → Aláíróívek országonként → Magyarország).

Az összegyűjtött, kitöltött aláírásgyűjtő íveket legkésőbb 2013. április 30. napjáig lehet eljuttatni a KDNP központi irodájába (1141 Budapest, Bazsarózsa u. 69.).

Fotó: sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.