Menü

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

A pollenallergia akár 2-3 éves korban is megjelenhet gyerekeknél, a mielőbbi felismerés és kezelés pedig nagyon fontos annak érdekében, hogy a szövődményeket megelőzzük.

A gyermekkori allergia hajlamosító tényezői a genetikai tényezők mellett a környezeti terhelés, a túl korai élelmiszer bevezetés és levegőszennyezés.

Szénanátha vagy megfázás?

Pollenallergiára gyanakodhatunk, ha az alábbiakat észleljük a gyermeknél hosszabb időn keresztül, akár heteken, hónapokon át:

Vizes orrfolyás
Tüsszögés
Köhögés
Orr- és szemviszketés

A gyermekkori allergia kivizsgálása megegyezik a felnőttekével. A gyermekkori allergia kivizsgálása is elsősorban vérminta alapján történik.

Ha a gyermek az allergiateszt elvégzése után az allergiájának megfelelő kezelést kapja és ez a kezelés segít, szünteti nála a panaszokat, akkor egyértelműen látszik, hogy nem vírusos fertőzés okozta a tüneteit, hanem a pollenallergia volt a ludas.

Miért hangsúlyozzák annyira, hogy időben kell elkezdeni a kezelést?

Az allergia kezelését fontos mielőbb megkezdeni, mert a gyulladásban lévő orrnyálkahártya miatt a gyermek könnyebben kaphat el légúti fertőzéseket, hosszú távon pedig sajnos asztma is kialakulhat.

A gyermekkori asztmáknak a 60-70 százaléka kamaszkorra megszűnik, de ez nem jelent minden esetben teljes gyógyulást, előfordulhat, hogy felnőtt korban újra megjelenik a betegség. Bizonyított tény, hogy az asztma kiváltásában a légutakon keresztül belélegzett allergének játsszák a legfontosabb szerepet.

Gyerekeknél alkalmazható az immunterápia allergia ellen?

Óvodáskortól kezdhető allergén immunterápiás kezelés is, mely az immunrendszer működésére hat. Bár a 3-5 éven át tartó kezelés hosszadalmas, az eredménye tartós, segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

A szülők számára, akiknek gyermeke allergiával küzd, elengedhetetlen betartani az orvosi utasításokat a gyermekük érdekében, mert csökkenteni tudják vele a kínzó tüneteket. Az orvosi ajánlások közé tartozik többek között bizonyos allergének kerülése, mint a növényi pollenek, állati szőrök, madártoll stb.

Az allergia tehát egy betegség, amely nem gyógyítható, de odafigyeléssel jól kezelhető. A szülők nagymértékben hozzájárulhatnak gyermekük gyógyításában azáltal, hogy segítik őket a gyógyszerek alkalmazásával és az allergének kerülésével. Sajnos a nem megfelelően kezelt allergiás nátha jelentősen ronthatja az életminőséget, a tünetei akár tanulási problémákat és alvási zavart is okozhatnak.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.