Menü

Értékek a sárban: kirúgják a birkózást az olimpiáról?

  • Dátum: 2013.02.24., 21:50

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fennállása legnagyobb szégyenére készül: le akarja venni az olimpiai játékok programjáról az egyik legősibb sportágat, a birkózást. Az ügy nemzetközi felháborodást váltott ki.

Alaposan felkavarta az indulatokat a NOB végrehajtó bizottságának döntése, amely kivette a birkózást a 2020. évi olimpia programjából. A döntés következményeként a Nemzetközi Birkózó Szövetség, a FILA elnöke Raphaёl Martinetti lemondott tisztségéről, az új ügyvezető elnök, Nenad Lalovic pedig a szervezet éléről lemondott Raphaёl Martinettit teszi felelőssé azért, hogy a FILA és a NOB között megromlott a viszony.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem lepődött meg azon, hogy világszerte felháborodással fogadták a döntést, miszerint a birkózás lekerül a 2020-as olimpia műsoráról. Muszáj megjegyeznünk a teljes tájékoztatás érdekében, hogy a NOB elnöke nem vesz részt a végrehajtó bizottság szavazásán, mint ahogy az olimpiákat rendező városok kiválasztását szolgáló voksolásban sem.

„Számítottunk heves reakciókra, s tudtuk, hogy kritizálni fogják a határozatot, bármelyik sportágat is választjuk” – mondta a NOB első embere. A NOB végrehajtó bizottsága május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat, ugyanis három hónap múlva a megüresedett helyre a hét új pályázó és a birkózás közül választ majd egyet.

Már a döntés előtt tudni lehetett, hogy a NOB végrehajtó bizottsága másodszor is megtárgyalja a helyzetet, és megjelöli azt a sportágat, amelyik a kiesett helyére kerül. Ezzel együtt látott napvilágot az az állítás, hogy a grémium nem szokta megváltoztatni az elsőfokú döntését. Vagyis nem a birkózást jelöli a kivett birkózás helyett..

Most azonban bekövetkezhet!

Egyrészt azért, mert a vetélytárs sportágak mutatói (elterjedtsége, versenyrendszere, történelmi múltja stb.) meg sem közelíti a birkózásét. A 2016-os Riói Olimpiára felvett rögbi és golf új sportágként nem lehet kieső. A sorban álló sportágak többsége viszont elbújhat a birkózás mögött. A görkorcsolya, a sportmászás, a fallabda, a karate, a vusu és a wakeboard az új jelentkezők, valamint a 2008-as Pekingi Olimpia óta a programban nem szereplő baseball és softball közös összefogással jelentkezett be az olimpiai részvételért.

Másrészt pedig azért, mert világszerte követték a döntést heves indulatok, és általánossá vált a tiltakozás.

Kosztasz Thanosz, a görög szövetség elnöke szentségtörésnek nevezte a döntést. „A birkózás az olimpia egyik jelképe, és szimbólumot nem szokás kihajítani” – mondta. A görög olimpiai bizottság emlékeztetett arra, hogy a sportág már az ókori játékok műsorának is meghatározó eleme volt, az újkorinak pedig 1896-os, alapító ágazatai közé tartozik.

Cunekazu Takeda, a japán olimpiai bizottság elnöke eltorzult arccal, szinte magából kikelve tiltakozott tévényilatkozatában az ostoba döntés ellen.

Jordan Burroughs amerikai olimpiai és világbajnokot a döntés után a frankfurti repülőtéren érte utol az NBC-televízió hírműsora.  „Végtelen haragot és szomorúságot érzek” – nyilatkozta, amint vette a szomorú hírt.

Mohammad Ali-Abadi, az iráni olimpiai bizottság elnöke érdekes nyilatkozatot tett. „Mi az Egyesült Államokkal szinte semmiben nem értünk egyet, de a birkózás tiszteletében igen.”
Mahabali Szatpal, az indiai világbajnok, Szusil Kumar edzője így reagált: „Fekete nap ez India és a világ birkózásában is.” Felszólította a kormányt és a sportminisztériumot, hogy teljes súlyával tiltakozzon a döntés ellen, és érje el, hogy a birkózás visszakerüljön az őt megillető helyre az olimpián.

Nyilatkozatot adott ki – egyebek között – a török és az örmény olimpiai bizottság is.

Virág Lajos olimpikon birkózó is hangot adott felháborodásának: „Tényleg afelé haladunk, amit sajnos manapság nagyon sok helyen tapasztalhatunk a világban, hogy a múlt értékei és a tradíciók napjainkban mit sem számítanak. Hova tűnik a tisztelet, az elismerés és a múlt értékeinek a megbecsülése?”

A világhálón zajló tiltakozások során már milliós tömegek sorakoztak fel a birkózás mellett. A NOB végrehajtó bizottsága május végén hozza meg a végső döntést, addig aggódva figyelhetjük egyik sikersportágunk sorsának alakulását…

Forrás: birkozoszov.hu
Fotó: sxc.hu

 

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.