Menü

Ásványi anyagok II.: a magnézium

  • Dátum: 2013.02.25., 09:31

A vitaminok mellett szervezetünknek számos ásványi anyagra és nyomelemre szüksége van. Az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, melynek feladata elsősorban a szervezet anyagcseréjében van. Szerepet játszik közel háromszáz enzim működésének szabályozásban, valamint hatással van a csontok növekedésére is. E mellett szabályozza a simaizmok működését, segíti megakadályozni azok görcsös összehúzódását. A szervezetben is megtalálható, melynek közel fele a csontokban koncentrálódik, de a máj-, és az izomsejtekben is nagyobb mennyiségben fordul elő.

Napi szükséglet

A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez egy átlagos felnőttnek napi 250-375 mg közötti mennyiségre van szüksége, terhesség és szoptatás idején ez a mennyiség megnő (350-375 mg).

Hiánya

Magnéziumhiányhoz vezethet többek között az egészségtelen táplálkozás, a különböző élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol, drogok) nagy mennyiségben történő fogyasztása a mozgásszegény életmód, továbbá bizonyos kóros folyamatok. Magnéziumhiány léphet fel még terhesség és szoptatás idején.

A magnéziumhiány főbb tünetei:
• lábizomgörcs (főként a vádliban, éjszaka jelentkezik)
• migrén
• általános nyugtalanság
• menstruáció előtti hangulatingadozás

Utóbbi kapcsán érdemes megemlítenünk, hogy a magnéziumhiány egyik legjellemzőbb hatása a premenstruációs szindróma felerősödése. A menzeszt megelőző öt-tíz napban jelentkező tünetegyüttesnek „köszönhetően” a nők kedélyállapota még inkább változékonyra fordul, sokkal idegesebbnek érezhetik magukat, e mellett a jellegzetes mellfeszülés is erőteljesebb lesz.

Pótlásához: hüvelyesek, tökmag, banán

Nemcsak a kellemtelen tünetek miatt tehát, a számos élettani folyamat egészséges működének biztosításához is érdemes megelőzni a hiányát, illetve pótolni azt. Gazdag magnéziumforrás a különböző hüvelyesek, különösen a borsó, illetve a dió- és mogyorófélék (különösen a földimogyoró), a halak, a banán, a spenót és a zeller, valamint a tökmag és a barnarizs.

Kapcsolodó cikkünk:
Ásványi anyagok I.: a kalcium

Fotó: sxc.hu

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!