Menü

Sokoldalú B-vitamin

  • Dátum: 2013.02.26., 19:44

A B-vitaminok legnagyobb szerepüket testünk energiájának szolgáltatásában, a zsír- és fehérje-anyagcsere lebonyolításában játsszák. Létük fontos továbbá az idegrendszer, az emésztőrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Hatásait továbbá a máj, a bőr és a haj hasznosítja.   

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, melyeket változatos táplálkozás útján pótolhatunk. Miután azonban nem fordulnak elő egyesével a természetben - amelyek számos közös tulajdonsággal rendelkeznek -, gyakran B-vitamin-komplex tabletta formájában is kaphatóak.

A B-vitaminok fajtái:
• B1-vitamin (tiamin)
• B2-vitamin (riboflavin)
• B3-vitamin (niacin)
• B5-vitamin (pantoténsav)
• B6-vitamin (piridoxin)
• B7-vitamin (biotin)
• B9-vitamin (folsav)
• B12-vitamin (kobalamin)
• kolin
• inozit
• PABA (para-amino-benzoesav)

Forrásuk a teljes kiőrlésű gabonák

B-vitaminok találhatóak a májban és a teljes kiőrlésű gabonafélékben. Pontosabban a gabonacsírákban és a maghéjakban, valamint a rizsben és melaszban. Egy gramm teljes kiőrlésű gabona például 3,5 mikrogramm B1-vitamint tartalmaz, míg ugyanennyi fehér liszt mindössze 0,8 mikrogrammot. Ez a rossz arány a többi B-vitamin esetében is hasonló. Részben ennek köszönhető, hogy nem tengenek túl bennünk, de sokoldalú táplálkozással a hiány könnyen elkerülhető.

Néhány B-vitamin és hiánytüneteik

A B1-vitamin hiány kezdeti tünetei gyengeség, hányinger, étvágytalanság, súlyosabb esetben izomgyengeség, és akár sokideggyulladás is előfordulhat, mely szív- és érrendszeri tünetekkel társulhat. 

Beriberi
Szintén a B1 vitamin hiánya okozhatja a beriberi nevű betegséget, melynek tünetei a szív-, az ideg-, az izom-, és az emésztőrendszerre is kihatnak. Késői, súlyos tünetei közé tartozik az izomsorvadás és az idegbénulás. A Távol-Keleten még ma is előfordul a betegség, Indonéziában a szegényebb családok 2/3-ban jellemző.

A B2-vitamin

A B2-vitamin, más néven riboflavin a sejtek oxidatív anyagcseréjében vesz részt. Szerepe leginkább a nyálkahártya épségének megőrzésében, a szénhidrátok anyagcseréjében és a zsírsavak lebontásában van.
Hiánytünetei a repedezett ajak, a száj nyálkahártyájának gyulladása, súlyosabb esetben pedig bőrgyulladás alakulhat ki.   

A B6-vitamin

A piridoxin, azaz a B6-vitamin az idegsejt és a hámszövet működését szabályozza. Hatását e mellett az aminosavak anyagcseréjében és a fehérjék lebontásában érezteti.

Hiánya leginkább az agy és az idegrendszer működését érinti. A tünetek között hányás, hasmenés, görcsös rohamok, a bőr elváltozása is megtalálhatóak.      

A B-vitamin hiányától az alkoholbetegek a leginkább veszélyeztetettek, az alkohol lebontásához ugyanis a szervezetnek nagyobb B-vitamin mennyiségre van szüksége.

Kapcsolódó cikkünk:
D-vitamint mindenkinek!

Fotó: sxc.hu

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.