Menü

Sokoldalú B-vitamin

  • Dátum: 2013.02.26., 19:44

A B-vitaminok legnagyobb szerepüket testünk energiájának szolgáltatásában, a zsír- és fehérje-anyagcsere lebonyolításában játsszák. Létük fontos továbbá az idegrendszer, az emésztőrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Hatásait továbbá a máj, a bőr és a haj hasznosítja.   

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, melyeket változatos táplálkozás útján pótolhatunk. Miután azonban nem fordulnak elő egyesével a természetben - amelyek számos közös tulajdonsággal rendelkeznek -, gyakran B-vitamin-komplex tabletta formájában is kaphatóak.

A B-vitaminok fajtái:
• B1-vitamin (tiamin)
• B2-vitamin (riboflavin)
• B3-vitamin (niacin)
• B5-vitamin (pantoténsav)
• B6-vitamin (piridoxin)
• B7-vitamin (biotin)
• B9-vitamin (folsav)
• B12-vitamin (kobalamin)
• kolin
• inozit
• PABA (para-amino-benzoesav)

Forrásuk a teljes kiőrlésű gabonák

B-vitaminok találhatóak a májban és a teljes kiőrlésű gabonafélékben. Pontosabban a gabonacsírákban és a maghéjakban, valamint a rizsben és melaszban. Egy gramm teljes kiőrlésű gabona például 3,5 mikrogramm B1-vitamint tartalmaz, míg ugyanennyi fehér liszt mindössze 0,8 mikrogrammot. Ez a rossz arány a többi B-vitamin esetében is hasonló. Részben ennek köszönhető, hogy nem tengenek túl bennünk, de sokoldalú táplálkozással a hiány könnyen elkerülhető.

Néhány B-vitamin és hiánytüneteik

A B1-vitamin hiány kezdeti tünetei gyengeség, hányinger, étvágytalanság, súlyosabb esetben izomgyengeség, és akár sokideggyulladás is előfordulhat, mely szív- és érrendszeri tünetekkel társulhat. 

Beriberi
Szintén a B1 vitamin hiánya okozhatja a beriberi nevű betegséget, melynek tünetei a szív-, az ideg-, az izom-, és az emésztőrendszerre is kihatnak. Késői, súlyos tünetei közé tartozik az izomsorvadás és az idegbénulás. A Távol-Keleten még ma is előfordul a betegség, Indonéziában a szegényebb családok 2/3-ban jellemző.

A B2-vitamin

A B2-vitamin, más néven riboflavin a sejtek oxidatív anyagcseréjében vesz részt. Szerepe leginkább a nyálkahártya épségének megőrzésében, a szénhidrátok anyagcseréjében és a zsírsavak lebontásában van.
Hiánytünetei a repedezett ajak, a száj nyálkahártyájának gyulladása, súlyosabb esetben pedig bőrgyulladás alakulhat ki.   

A B6-vitamin

A piridoxin, azaz a B6-vitamin az idegsejt és a hámszövet működését szabályozza. Hatását e mellett az aminosavak anyagcseréjében és a fehérjék lebontásában érezteti.

Hiánya leginkább az agy és az idegrendszer működését érinti. A tünetek között hányás, hasmenés, görcsös rohamok, a bőr elváltozása is megtalálhatóak.      

A B-vitamin hiányától az alkoholbetegek a leginkább veszélyeztetettek, az alkohol lebontásához ugyanis a szervezetnek nagyobb B-vitamin mennyiségre van szüksége.

Kapcsolódó cikkünk:
D-vitamint mindenkinek!

Fotó: sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.