Menü

„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás

  • Dátum: 2013.03.13., 13:25

Edzés, mert minden izmot igénybe vesz, extrém sport, mert veszélyes, és adrenalin növelő, mindemellett szellemi és fizikai kihívást is jelent.

Sok- sok érv amellett, hogy miért érdemes kipróbálni a falmászást, illetve a sziklamászást. Na, persze e heti sport ajánlatunk nem tartozik az egyszerűen kipróbálható mozgásformák közé. Jobb esetben van ismerősünk, aki közelebbi kapcsolatban van a falmászással, és akkor könnyedén megismerkedhetünk ezzel a sporttal. Ugyanakkor, ha rendszeres mozgásként, hobbiként szeretnénk űzni, megfelelő felszerelésre (például: mászó cipő, beülő, kötelek, biztosító eszközök) van szükségünk, amely kissé költségessé teszi ezt a sportot.

A sziklamászás komoly koncentrációt igényel, ezzel együtt mégis szellemi kikapcsolódást nyújt, és nem utolsó szempontként hangsúlyossá válik az ember és a természet szoros kapcsolata. Mivel egyedül nehezen űzhető és veszélyes is, szükség van egy társra, aki biztosít, tehát ez a sport az ember és ember közti bizalmat is érinti.

Rossz idő esetén mászó teremben gyakorolhatunk, közben erősödhetünk és készülhetünk a nyílt terepre. Egyre több helyen épül mászó terem, ahol több műfalon is gyakorolhatunk, erősíthetjük izmainkat és elsajátíthatunk különféle új technikákat.
Ha tehát egységében nézzük a sziklamászást illetve a falmászást, számos pozitív érv szól kipróbálása mellett, de nézzük, mit jelenthet testünkre nézve, ha lecsupaszítva csak edzésként tekintünk rá! Minden izmot megmozgat, kalóriaégető hatása jelentős, ugyanakkor tipikus kardió edzésnek nem minősül. Leginkább az izmok erősítésére alkalmas, elsősorban szálkásít és feszesít, nem tesz kötötté.

Egy biztos ez egy komoly mozgásforma, odafigyelést, megfelelő előkészületet igényel, főleg ha nyílt terepre megyünk fontos, hogy legyen képzettségünk és megfelelő felszerelésünk. A változatos mászó utak, különféle sziklák és az eltérő magasságok mindig újabb és újabb kihívást jelentenek, ezért izgalmas kikapcsolódás lehet.

Fotó:
sxc.hu

A sorozat előző része:
Szélsőségesen kockázatos

Szépségszalon - otthon

Az otthoni szépségápolás előnye, hogy olcsó, gyors, könnyű, kéznél van s még bevásárolni sem kell hozzá különleges alapanyagokat, hiszen a konyha és a hűtőszekrény tele van szépítő élelmiszerekkel. Mindenkinek jár egy kis kényeztetés! Cikkünkben néhány hasznos és egyszerű szépségtippet gyűjtöttünk össze.

Itt a lehetőség, hogy kipróbáljátok a Viadalt!

Szeptemberben az ország két pontján, Veszprémben, illetve Budapesten is lehetőségetek nyílik kipróbálni magatokat ebben az aktív stratégiai játékban, amely egyre több rajongót szerez magának.

Borsika Udvar: antik és valódi ennivaló egy helyen

Fogadjunk, hogy még nem ittál kávét vagy szörpöt hasonló környezetben! Ha Csongrád megyében élsz, vagy errefelé látogatsz, semmiképp se hagyd ki, hogy megnézed a Borsika Udvart, ahol egészséges és hiteles forrásból származó házi ételeket, valamint vidéki stílusú dolgokat vásárolhatsz. A hangulat varázslatos és egyedi...

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

Hard Dog Race: ez a futás nem csak kutyagolás volt

Szombaton rendezték meg újra a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadályfutást, ahol a nyári forróságban kutyák és gazdik 6 kilométer hosszú, 16 nem is akármilyen akadályból álló pályát teljesítettek. Volt itt sárban úszás és cipekedés, hegymenet és lejtő... na meg feledhetetlen élmények, érmek és öröm a célban.