Menü

„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás

  • Dátum: 2013.03.13., 13:25

Edzés, mert minden izmot igénybe vesz, extrém sport, mert veszélyes, és adrenalin növelő, mindemellett szellemi és fizikai kihívást is jelent.

Sok- sok érv amellett, hogy miért érdemes kipróbálni a falmászást, illetve a sziklamászást. Na, persze e heti sport ajánlatunk nem tartozik az egyszerűen kipróbálható mozgásformák közé. Jobb esetben van ismerősünk, aki közelebbi kapcsolatban van a falmászással, és akkor könnyedén megismerkedhetünk ezzel a sporttal. Ugyanakkor, ha rendszeres mozgásként, hobbiként szeretnénk űzni, megfelelő felszerelésre (például: mászó cipő, beülő, kötelek, biztosító eszközök) van szükségünk, amely kissé költségessé teszi ezt a sportot.

A sziklamászás komoly koncentrációt igényel, ezzel együtt mégis szellemi kikapcsolódást nyújt, és nem utolsó szempontként hangsúlyossá válik az ember és a természet szoros kapcsolata. Mivel egyedül nehezen űzhető és veszélyes is, szükség van egy társra, aki biztosít, tehát ez a sport az ember és ember közti bizalmat is érinti.

Rossz idő esetén mászó teremben gyakorolhatunk, közben erősödhetünk és készülhetünk a nyílt terepre. Egyre több helyen épül mászó terem, ahol több műfalon is gyakorolhatunk, erősíthetjük izmainkat és elsajátíthatunk különféle új technikákat.
Ha tehát egységében nézzük a sziklamászást illetve a falmászást, számos pozitív érv szól kipróbálása mellett, de nézzük, mit jelenthet testünkre nézve, ha lecsupaszítva csak edzésként tekintünk rá! Minden izmot megmozgat, kalóriaégető hatása jelentős, ugyanakkor tipikus kardió edzésnek nem minősül. Leginkább az izmok erősítésére alkalmas, elsősorban szálkásít és feszesít, nem tesz kötötté.

Egy biztos ez egy komoly mozgásforma, odafigyelést, megfelelő előkészületet igényel, főleg ha nyílt terepre megyünk fontos, hogy legyen képzettségünk és megfelelő felszerelésünk. A változatos mászó utak, különféle sziklák és az eltérő magasságok mindig újabb és újabb kihívást jelentenek, ezért izgalmas kikapcsolódás lehet.

Fotó:
sxc.hu

A sorozat előző része:
Szélsőségesen kockázatos

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.