Menü

„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás

  • Dátum: 2013.03.13., 13:25

Edzés, mert minden izmot igénybe vesz, extrém sport, mert veszélyes, és adrenalin növelő, mindemellett szellemi és fizikai kihívást is jelent.

Sok- sok érv amellett, hogy miért érdemes kipróbálni a falmászást, illetve a sziklamászást. Na, persze e heti sport ajánlatunk nem tartozik az egyszerűen kipróbálható mozgásformák közé. Jobb esetben van ismerősünk, aki közelebbi kapcsolatban van a falmászással, és akkor könnyedén megismerkedhetünk ezzel a sporttal. Ugyanakkor, ha rendszeres mozgásként, hobbiként szeretnénk űzni, megfelelő felszerelésre (például: mászó cipő, beülő, kötelek, biztosító eszközök) van szükségünk, amely kissé költségessé teszi ezt a sportot.

A sziklamászás komoly koncentrációt igényel, ezzel együtt mégis szellemi kikapcsolódást nyújt, és nem utolsó szempontként hangsúlyossá válik az ember és a természet szoros kapcsolata. Mivel egyedül nehezen űzhető és veszélyes is, szükség van egy társra, aki biztosít, tehát ez a sport az ember és ember közti bizalmat is érinti.

Rossz idő esetén mászó teremben gyakorolhatunk, közben erősödhetünk és készülhetünk a nyílt terepre. Egyre több helyen épül mászó terem, ahol több műfalon is gyakorolhatunk, erősíthetjük izmainkat és elsajátíthatunk különféle új technikákat.
Ha tehát egységében nézzük a sziklamászást illetve a falmászást, számos pozitív érv szól kipróbálása mellett, de nézzük, mit jelenthet testünkre nézve, ha lecsupaszítva csak edzésként tekintünk rá! Minden izmot megmozgat, kalóriaégető hatása jelentős, ugyanakkor tipikus kardió edzésnek nem minősül. Leginkább az izmok erősítésére alkalmas, elsősorban szálkásít és feszesít, nem tesz kötötté.

Egy biztos ez egy komoly mozgásforma, odafigyelést, megfelelő előkészületet igényel, főleg ha nyílt terepre megyünk fontos, hogy legyen képzettségünk és megfelelő felszerelésünk. A változatos mászó utak, különféle sziklák és az eltérő magasságok mindig újabb és újabb kihívást jelentenek, ezért izgalmas kikapcsolódás lehet.

Fotó:
sxc.hu

A sorozat előző része:
Szélsőségesen kockázatos

Leánybúcsú, ahogyan a menyasszony kívánja

A lánybúcsúkra általában ugyanaz jellemző, mint az esküvőkre: ha a menyasszony boldog, mindenki boldog, de ha a menyasszony ideges, fuss, amerre látsz! Ha pedig abban a helyzetben vagy, hogy te szervezed a lánybúcsút, van pár teendő, amire először nem is gondolsz, hogy a te feladatod. Hogy ne érjen minden teljesen váratlanul, pár ötletet összeszedtünk neked.

Természetes megoldások szúnyogcsípésre

A szúnyogok zümmögésénél talán csak a csípésük okozta duzzanatok, és vöröslő viszkető foltok bosszantóbbak. Néhány egyszerű, természetes és hatékony megoldást mutatunk a szúnyogcsípések kezelésére. Ezek gyorsak, egyszerűek, vegyszerektől mentesek. Egy próbát megér. Most már, csak egy szúnyogra kell várni.

Fontos teendők nyaralás előtt, ne felejtsd el!

Mielőtt nyaralni indulunk, szinte biztos, hogy a tökéletes szervezésbe is akadhatnak gondok, melyek már csak a nyaralás alatt jutnak eszünkben. Íme, néhány tipp, amit érdemes nem elfelejteni, mielőtt az éves fáradtságot pihennénk ki.

Lukács Miki: „48 nm-en éltünk két kutyával és két macskával”

Lukács Miki és Peller Anna felelős gazdiként tudják, hogy nem csak saját és gyermekük egészségére kell odafigyelniük, kedvenceiket is számos betegség fenyegeti. Az egyik legalattomosabb ezek közül a szívférgesség, amelyet egyetlen szúnyogcsípéssel elkaphat a kutya, és akár az életébe is kerülhet.

Nyári diákmunkák

Ahogy beköszönt a nyári szünet, a diákokra rászabadul a két és fél hónapnyi szabadidő, amivel olykor nem is tudnak mit kezdeni. A bulizás, nyaralás és fesztiválozás sokba kerül, így érdemes elgondolkodni azon, hogyan kereshetik meg a rávalót.