Menü

„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás

  • Dátum: 2013.03.13., 13:25

Edzés, mert minden izmot igénybe vesz, extrém sport, mert veszélyes, és adrenalin növelő, mindemellett szellemi és fizikai kihívást is jelent.

Sok- sok érv amellett, hogy miért érdemes kipróbálni a falmászást, illetve a sziklamászást. Na, persze e heti sport ajánlatunk nem tartozik az egyszerűen kipróbálható mozgásformák közé. Jobb esetben van ismerősünk, aki közelebbi kapcsolatban van a falmászással, és akkor könnyedén megismerkedhetünk ezzel a sporttal. Ugyanakkor, ha rendszeres mozgásként, hobbiként szeretnénk űzni, megfelelő felszerelésre (például: mászó cipő, beülő, kötelek, biztosító eszközök) van szükségünk, amely kissé költségessé teszi ezt a sportot.

A sziklamászás komoly koncentrációt igényel, ezzel együtt mégis szellemi kikapcsolódást nyújt, és nem utolsó szempontként hangsúlyossá válik az ember és a természet szoros kapcsolata. Mivel egyedül nehezen űzhető és veszélyes is, szükség van egy társra, aki biztosít, tehát ez a sport az ember és ember közti bizalmat is érinti.

Rossz idő esetén mászó teremben gyakorolhatunk, közben erősödhetünk és készülhetünk a nyílt terepre. Egyre több helyen épül mászó terem, ahol több műfalon is gyakorolhatunk, erősíthetjük izmainkat és elsajátíthatunk különféle új technikákat.
Ha tehát egységében nézzük a sziklamászást illetve a falmászást, számos pozitív érv szól kipróbálása mellett, de nézzük, mit jelenthet testünkre nézve, ha lecsupaszítva csak edzésként tekintünk rá! Minden izmot megmozgat, kalóriaégető hatása jelentős, ugyanakkor tipikus kardió edzésnek nem minősül. Leginkább az izmok erősítésére alkalmas, elsősorban szálkásít és feszesít, nem tesz kötötté.

Egy biztos ez egy komoly mozgásforma, odafigyelést, megfelelő előkészületet igényel, főleg ha nyílt terepre megyünk fontos, hogy legyen képzettségünk és megfelelő felszerelésünk. A változatos mászó utak, különféle sziklák és az eltérő magasságok mindig újabb és újabb kihívást jelentenek, ezért izgalmas kikapcsolódás lehet.

Fotó:
sxc.hu

A sorozat előző része:
Szélsőségesen kockázatos

Ezt próbáld ki! - Sportágválasztó

Mai ajánlónk rendhagyó módon nem egy sportágról szól, hanem sokkal többről...

Ezt próbáld ki! - Fit-kid

A Fit-kid a fitnesz gyerek változata. A legkisebbek is űzhetik, szórakoztató, fejlesztő, egyben kemény sport.

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.

Ezt próbáld ki! - görkorcsolya

Szinte alig akad olyan ember, aki ne görkorcsolyázott volna gyerekkorában, a felnőtteken mégis kicsit furcsának tűnik az eszköz. De csak elsőre.

Ezt próbáld ki! - sparrowbag

Hazánkban egyelőre nem túl ismert, viszont érdekes edzésforma a sparrowbag, amelyet homokkal töltött zsákokkal végezhetünk.