Menü

„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás

  • Dátum: 2013.03.13., 13:25

Edzés, mert minden izmot igénybe vesz, extrém sport, mert veszélyes, és adrenalin növelő, mindemellett szellemi és fizikai kihívást is jelent.

Sok- sok érv amellett, hogy miért érdemes kipróbálni a falmászást, illetve a sziklamászást. Na, persze e heti sport ajánlatunk nem tartozik az egyszerűen kipróbálható mozgásformák közé. Jobb esetben van ismerősünk, aki közelebbi kapcsolatban van a falmászással, és akkor könnyedén megismerkedhetünk ezzel a sporttal. Ugyanakkor, ha rendszeres mozgásként, hobbiként szeretnénk űzni, megfelelő felszerelésre (például: mászó cipő, beülő, kötelek, biztosító eszközök) van szükségünk, amely kissé költségessé teszi ezt a sportot.

A sziklamászás komoly koncentrációt igényel, ezzel együtt mégis szellemi kikapcsolódást nyújt, és nem utolsó szempontként hangsúlyossá válik az ember és a természet szoros kapcsolata. Mivel egyedül nehezen űzhető és veszélyes is, szükség van egy társra, aki biztosít, tehát ez a sport az ember és ember közti bizalmat is érinti.

Rossz idő esetén mászó teremben gyakorolhatunk, közben erősödhetünk és készülhetünk a nyílt terepre. Egyre több helyen épül mászó terem, ahol több műfalon is gyakorolhatunk, erősíthetjük izmainkat és elsajátíthatunk különféle új technikákat.
Ha tehát egységében nézzük a sziklamászást illetve a falmászást, számos pozitív érv szól kipróbálása mellett, de nézzük, mit jelenthet testünkre nézve, ha lecsupaszítva csak edzésként tekintünk rá! Minden izmot megmozgat, kalóriaégető hatása jelentős, ugyanakkor tipikus kardió edzésnek nem minősül. Leginkább az izmok erősítésére alkalmas, elsősorban szálkásít és feszesít, nem tesz kötötté.

Egy biztos ez egy komoly mozgásforma, odafigyelést, megfelelő előkészületet igényel, főleg ha nyílt terepre megyünk fontos, hogy legyen képzettségünk és megfelelő felszerelésünk. A változatos mászó utak, különféle sziklák és az eltérő magasságok mindig újabb és újabb kihívást jelentenek, ezért izgalmas kikapcsolódás lehet.

Fotó:
sxc.hu

A sorozat előző része:
Szélsőségesen kockázatos

A helyes cipő kiválasztása, avagy mi alapján válasszunk?

Ha cipőt vásárolunk általában nem a praktikusságot, lábunk védelmét tartjuk szem előtt, hanem a színeket, stílust és a legújabb modelleket. Pedig számos bajunk is származhat belőle. Gondolok itt a láb-, gerinc-, derékfájásra, de, akár fejfájást is okozhat. Mégis, akkor mi alapján válasszunk cipőt?

A nők titkos barátja: a szín- és stílustanácsadó

Ki a szín-és stílustanácsadó? Mit csinál? Miben segíthet neked? Valóban szemmel látható a különbség? Mennyibe kerül a szolgáltatás, és mit tartalmaz? Ha eddig nem hallottál róla, most megtudhatod, hogy miért is érdemes felkeresni egy ilyen szakembert!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A húsvét a tavaszi pihenés, és a nagy főzések időszaka. De mit tegyünk, ha elméretezzük az ünnepi adagokat, és ott állunk kedden a rengeteg maradékkal, de már rá sem bírunk nézni? Íme, néhány ötlet, hogy új ételeket készíthessünk belőlük.

Segítség, allergiás vagyok! Az allergia kezelési lehetőségeiről

Az allergia kialakulásának tisztázása után, most tekintsük át, mit tehetünk ellene. 4 olyan megoldási módod mutatunk, amelyek részben, egymás mellett is alkalmazhatóak.