Menü

Az első tejfogacskák

  • Dátum: 2013.03.29., 11:34

A baba fogkezdeményei már a fogamzás után kialakulnak. Hogy aztán az első fogacskák mikor válnak láthatóvá, az már csak a bébitől függ Persze ebben az esetben is érvényes a megállapítás, miszerint minden gyerek más.

Általában az alsó két metszőfog bújik ki először, az alsó íny középső fogai. Általánosságban elmondható, hogy a negyedik és hetedik hónap között jelennek meg ezek. Ezeket rövidesen a felső két metszőfog követi, ezután pedig fokozatosan nőnek ki a tejfogak, összesen húsz. Az első maradandó fogak öt-hat éves korban foglalják el a helyüket.

A fogzás sokszor nehéz és fájdalmas dolog egy baba életében. Megduzzad és vörös lesz az ínye, fokozott nyálelválasztás kezdődik, magyarán sokszor folyik a nyála. A duzzadt íny a gyulladás jele, s amíg a fogacska elő nem bújik, addig bizony ez így is marad. Ha ebben az időszakban minden ok nélkül sír a babánk, ingerült, nem akar aludni, nyűgös, elutasítja az evést, vagy jóval kevesebbet eszik. Ha folyton kipirosodik a feneke, hőemelkedése, rosszabb esetben láza van, sőt bedugul az orra, akkor bizony ezek a fogzás jelei.

Ne ijedjünk meg, rutintalan szülőként sem, hiszen ezek a tünetek gyorsan elmúlnak és felesleges gyógyszerekkel, kemikáliákkal terhelni a kicsi szervezetét. Enyhíthetünk a fájdalmán fogzást segítő gyógynövényes oldattal, vagy géllel, amit akár ki is próbálhatunk, mielőtt a csemete szájába tennénk. Ezek a készítmények enyhén bizsergetik, zsibbasztják az ínyt, így elviselhetőbbé válik a baba számára is az esetleges fájdalom. Számos homeopátiás szert is ajánlhatnak a védőnők, vagy a gyerekorvos, sőt akad, aki a borostyán nyaklánc jótékony hatásaira esküszik. 

A tejfogak megjelenésével együtt jár az a folyamat is, hogy a bébi aktívan rágni kezd. Jellemző, hogy a gyermek mindent szeretne alaposan megrágni, megharapdálni. Szerezzünk be számára különböző gumirágókákat. Még kellemesebb élmény lesz számára, ha használat előtt 5-10 percre a hűtőbe tesszük, mivel a hideg csökkenti az érzékenységet, így a baba bátrabban harap majd erőseket és hamar érezni fogjuk , ha a fog valamelyik csücske megjelenik.

Fontos tudnivaló még, hogy a fogápolást már az első fogak megjelenése után el kell kezdeni, hiszen csak így tudjuk megvédeni a fogszuvasodástól. A tejfogak rendkívül fontosak a rágás, a beszéd szempontjából, valamint helyfenntartó szerepük is vn a maradandó fogak számára.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.