Menü

Felelőtlen az az anya, aki otthon akar szülni?

  • Dátum: 2013.04.07., 23:18

Melyik anya szeretné tudatosan veszélyeztetni születendő gyermeke életét? Amikor valaki számára megfogalmazódik az otthonszülés gondolata, és sajátjának érzi az ezt övező szemléletet, biztos nem az vezérli, hogy ártson, vagy, hogy valami kockázatos tevékenységet folytasson. Az is tény, hogy a biztonság mindenki számára mást jelent. Ezért aztán valaki számára az instrumentális környezet, felszerelt kórházi szoba jelenti a biztonságos szülést. De azt is el kell fogadnunk, hogy más anyák számára az otthon biztonsága és zavartalansága jelenti az egészséges szülést.

Ebben a témában még sokat kell fejlődnünk, mind szakmailag mind szemléletileg. Sok országban ez már egy természetes és egyéni döntés, mindkét lehetőség és feltételrendszer adott. Hollandiában például a szülések 30 százaléka otthon történik, és az is normális dolog, hogy sok esetben a kórházban fejeződik be az esetlegesen felmerülő kisebb- nagyobb komplikációk miatt.

Itthon például a Szent Imre Kórházban már régóta működik agy alternatív szülési rendszer, ami tulajdonképpen „otthonszülés a kórházban”. A családközpontú szülési rendszer lehetővé teszi többek között a vertikális szülést, valamint a vízben történő vajúdást és/vagy szülést is. Elsőre ellentmondásosnak tűnhet, a két dolog párosítása, vagyis hogy „otthonszülés a kórházban”, de ha jobban belegondolunk a szemlélet közös pont, és egyben átmenetet is képez a kétféle szülés között. Tehát azoknak az anyukáknak ad lehetőséget, akik magukénak érzik az otthonszülés szemléletét, szeretnénk minél zavartalanabb és természetesebb körülmények között világra hozni gyermeküket, de ugyanakkor biztonságosabbnak érzik a kórház közelségét.

Egyébként 2012-ben itthon is világra jött az első újszülött, akit engedéllyel rendelkező szülészeti csapat segített otthon világra. Egy biztos, kívülállóként nem törhetünk senki felett pálcát, és nem is ítélkezhetünk. Ez egy személyes és családi döntés, azt sem szabályozhatjuk, hogy ki vállalhat gyereket és ki nem. Az is lényeges, hogy a győzködésnek itt nincs helye, senkit sem kell rábírni egyik szülési módra sem. Az olyan úgy nevezett „jó gyakorlatok”, mint amilyen a Szent Imre Kórházban is tapasztalható, vagyis az alternatív szülés támogatása és feltételrendszerének biztosítása talán segít, hogy ez a szemlélet szakmailag és társadalmilag is elfogadottabbá váljon itthon is.

Fotó: sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.