Menü

Háztartásunk gyógyító ereje II.

  • Dátum: 2013.04.10., 20:20

Nem is hinnénk, hogy a háztartásunkban milyen sokféle gyógyító fűszert, növényt találunk. A múlt héten a zöldségekkel, fűszerekkel foglalkoztunk, most a gyümölcsöket vesszük górcső alá. Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, a háztartásban használt fűszerek, zöldnövények, zöldségek, gyümölcsök bizony nemcsak finom harapnivalók, hanem ízletesebbé teszik étkeinket, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A boron emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niacin (B3 vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.

A cékla egészségre gyakorolt hatásai régóta ismert. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. 
Gyógyhatását - mely nyersen a legnagyobb - a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot  tartalmaz.

A görögdinnye azon kívül, hogy finom, és kiválóan oltja a szomjat, még számos előnnyel rendelkezik.
Gazdag C-, B6-, B1- és A-vitaminban, magnéziumban. Fogyasztása segít elkerülni olyan gyulladásokat, amelyek közre játszanak az asztma, cukorbetegség, vastagbélrák, ízületi gyulladás, az érben történő zsírlerakódás kialakulásában. Már számos kutatás bizonyította, hogy a C-vitamin és a béta karotin nagy mennyiségű bevitele a szervezetbe csökkenti a szívinfarktus, vastagbélrák kockázatát, csökkenti asztma esetén a légutak görcsét, enyhíti a reumás megbetegedések tüneteit.
A sárgadinnye legfontosabb összetevői a rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem. Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős. Fontos megjegyezni, hogy a sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal. Mindemellett magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. A karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmatikus panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A diót elsősorban külsőleg lemosásra, borogatásra, felületes gyulladásoknál, a kézen vagy a lábon pedig fokozott izzadás esetén alkalmazták. Belsőleg csak a népi gyógyászat használta elvétve gyomor- és bélhurut kezelésére, valamint vértisztítóként. A szárított héjat pedig gyakran haj- vagy bőrfestékként ismerték. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására használható, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

Fotó:
sxc.hu

Sorozatunk előző része:
Háztartásunk gyógyító ereje I.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!