Menü

Háztartásunk gyógyító ereje I.

  • Dátum: 2013.04.06., 21:08

Nem is hinnénk, hogy a háztartásunkban milyen sokféle gyógyító fűszert, növényt találunk. Most ezek „mellékhatásait” ismerhetik meg.

Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, a háztartásban használt fűszerek, zöldnövények, zöldségek, gyümölcsök bizony nemcsak finom harapni valók, hanem ízletesebbé teszik étkeinket, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Itt van például a kömény, amely serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Szoptatós anyáknak is ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. Gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.

A mák teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A kínaiak már több mint 4000 évvel ezelőtt írtak a fahéjról, az ókori egyiptomiak a balzsamozáshoz használták. Plinius - római író és filozófus - időszámításunk szerint az I. században azt írta, hogy a fahéj tizenötször értékesebb, mint az ugyanolyan súlyú ezüst. A középkorban az orvosok torokgyulladás gyógyítására használták.

Az igazi citrom leve előnyös a betegségek megelőzésében, remekül használható a baktériumos, gombás megbetegedések, az élősködők, a paraziták és férgek ellen. Szabályozza a vérnyomást, jó a depresszió, a csüggedés, a stressz ellen.

A retek legnagyobb értéke a benne lévő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van magas ásványi anyag- és vitamin tartalma miatt. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, ne fogyasszanak nagyobb mennyiségben reteklét.

A vizsgálatok szerint a földieper az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcs. Különösen hatékony védőhatása idősebb korban a különféle, úgynevezett neurodegeneratív betegségekkel szemben van, mint például az Alzheimer-kór, vagy az érfal szerkezetének oxidációs sérülései. A gyümölcs képes fokozni a szervezetben az A-vitamin előanyagának, a karotinnak a vérszintjét.

Kapcsolódó cikkeink:
Neveljünk fűszernövényeket
Mák: gyógyít és pusztít
Citrom – nem csak C-vitamin

Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.