Menü

Háztartásunk gyógyító ereje I.

  • Dátum: 2013.04.06., 21:08

Nem is hinnénk, hogy a háztartásunkban milyen sokféle gyógyító fűszert, növényt találunk. Most ezek „mellékhatásait” ismerhetik meg.

Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, a háztartásban használt fűszerek, zöldnövények, zöldségek, gyümölcsök bizony nemcsak finom harapni valók, hanem ízletesebbé teszik étkeinket, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Itt van például a kömény, amely serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Szoptatós anyáknak is ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. Gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.

A mák teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A kínaiak már több mint 4000 évvel ezelőtt írtak a fahéjról, az ókori egyiptomiak a balzsamozáshoz használták. Plinius - római író és filozófus - időszámításunk szerint az I. században azt írta, hogy a fahéj tizenötször értékesebb, mint az ugyanolyan súlyú ezüst. A középkorban az orvosok torokgyulladás gyógyítására használták.

Az igazi citrom leve előnyös a betegségek megelőzésében, remekül használható a baktériumos, gombás megbetegedések, az élősködők, a paraziták és férgek ellen. Szabályozza a vérnyomást, jó a depresszió, a csüggedés, a stressz ellen.

A retek legnagyobb értéke a benne lévő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van magas ásványi anyag- és vitamin tartalma miatt. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, ne fogyasszanak nagyobb mennyiségben reteklét.

A vizsgálatok szerint a földieper az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcs. Különösen hatékony védőhatása idősebb korban a különféle, úgynevezett neurodegeneratív betegségekkel szemben van, mint például az Alzheimer-kór, vagy az érfal szerkezetének oxidációs sérülései. A gyümölcs képes fokozni a szervezetben az A-vitamin előanyagának, a karotinnak a vérszintjét.

Kapcsolódó cikkeink:
Neveljünk fűszernövényeket
Mák: gyógyít és pusztít
Citrom – nem csak C-vitamin

Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.