Menü

Jól hall-e a baba

  • Dátum: 2013.04.16., 13:20

Ma már tudjuk, hogy az újszülöttek is hallanak és megszületése utáni első percektől fogva használják is ezt az érzékszervüket.

A beszéd kifejlődéséhez, az idegrendszer, a gondolkodás normális alakulásához nagy szükségünk van a fülünkre. A mai modern technikának köszönhetően már az újszülötteknél hallásvizsgálatot tudnak végezni, így idejekorán ki tudják szűrni, ha esetleg valamelyik baba hallásával gond van.

Sok kórházban a mai napig kézi módszereket alkalmaznak az újszülöttek hallás vizsgálatához. Ilyenkor a bébi körül nagy zajt csapnak, tapsolnak, csettintenek, dobbantanak, s figyelik a kicsi reakcióját. Ha a baba nem reagál szemrebbenéssel, fintorral, vagy nem rezzen össze, akkor egyéb vizsgálatokra küldik.
Természetesen akadnak intézmények, ahol a kézi módszereken kívül műszerekkel is megvizsgálják a csemetét. Az egyik legismertebb és leggyakoribb módszer az úgynevezett otoakusztikus emissziós módszer, vagyis OAE teszt, amely azon az elven működik, hogy a belső fülben található csiga enyhe visszhangot kelt, amikor azt hanggal stimulálják. Ilyenkor egy aprócska készüléket helyeznek a baba fülébe, ami egy hangszóróból és egy mikrofonból áll. A szerkezet halkan kattog és nézi a belső fülből érkező reakciókat, ingereket. Ezeket a visszaverődött hangokat aztán számítógéppel elemzik.

A vizsgálat alig néhány percig tart és általában akkor végzik el, amikor a csecsemő alszik, ugyanis teljes csönd szükséges hozzá. Előfordulhat, hogy nem érkezik a belső fülből válasz reakció az ingerekre, ám ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a baba halláskárosult. Nem is hinnénk, de a fülzsír, vagy -főleg a túlhordott csemeték esetében - magzatmáz nehezítheti a hallást. Ilyenkor azt szokták javasolni, néhány hét múlva vigyék vissza a babát egy újabb vizsgálatra. Ez nem kötelező, a szülők másképp is dönthetnek.

Nagyon fontos azonban, hogy folyamatosan figyeljük a babánkat, teszteljük le otthon is többször. Például, ha nem rezzen össze a hangos zajokra, a cuppanásra, a tapsra, nem riad fel a kiáltásra, sikításra, a porszívó, turmix, vagy a telefon hangjára, esetleg nem nyugszik meg az anya hangjára, csak a látványára, akkor érdemes további hallásvizsgálatokat kérni.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.