Menü

Meditáljunk együtt! 2.

  • Dátum: 2013.04.16., 23:49

Sorozatunkban relaxációra és meditációra invitáljuk kedves olvasóinkat, meditációs témákat és képeket igyekszünk leírni, amelyek segítségével kiüríthetjük elménket a zajos gondolatoktól.

Ha meditálni szeretnénk, első lépésként keressünk egy nyugodt, csendes helyet, kapcsoljuk ki telefonunkat, és vegyünk fel egy kényelmes testhelyzetet! Nem mindenkinek sikerül egyből teljesen ellazulnia, hagyunk magunknak kellő időt arra, hogy izmaink ellazuljanak és elménk is lecsendesüljön. Kezdőként gyakran tapasztalhatjuk, hogy miközben meditálni szeretnénk, a napi feladatok zsongnak a fejünkben, arra gondolunk, mit kell ma még megtennünk, vagy mi az amit ma csináltunk. Elménk tele van zajos gondolatokkal, mindennapi rutinnal, mégis el kell engedni ezeket a gondolatokat. A zene sokaknak segít ebben, főleg olyan meditációs zenét érdemes választani, amelyben nincsen szöveg, ne hogy elvonja figyelmünket. Adjunk időt magunknak, míg azt nem érezzük, hogy légzésünk lenyugodott, izmaink ellazultak és már csak magunkra figyelünk!

Mai témánk, hogyan szabaduljunk meg ártalmas, gyötrő gondolatainktól? Ezek lehetnek sértésből, féltékenységből, félelemből, önvádból fakadó megrögzött gondolatok, amelyek körül vesznek minket, időről időre előjönnek és gyötörnek minket. És gyakran ott rejtőznek különböző betegségek mögött is. Már nagyon terhesek számunkra, itt az ideje, hogy letegyük őket! Sokszor igyekszünk elnyomni ezeket, nem gondolni rá, de ez általában nem használ, mivel egy adott pillanatban még intenzívebben törnek ránk, az elfeledettnek hitt rossz gondolatok, érzések. Most egy olyan meditációs képet írunk le, amely segíthet ezeket a gondolatokat kezelni.  Képzeld el, hogy te és az összes sérelmed, félelmed, kicsinyességed, fájdalmad elutaztok egy lakatlan szigetre. Kettesben maradsz velük, majd sorra veszed őket. Gondold végig, mi mindent cipelsz magaddal! Régi fájdalmas emlékeket, csalódásokat és rosszindulatot mások felé… (Mindannyinknak vannak ilyen rossz hatású emlékei, gondolatai: csalódás egy barátban, önbizalomhiány, önkritika, féltékenység másokra, irigység, félelem a jövőtől, szülőkkel való rossz viszony vagy veszekedés és így tovább.) Ne nyomd el őket, gondolatban adj nekik szabad utat, és figyeld meg, milyen érzelmeket váltanak ki benned! Most biztonságban vagy, nem kell szégyenkezned miattuk, hiszen azon a szigeten, ahova képzeleted vitt nincs rajtad kívül senki. Ha már sorra vetted mindazt, ami bánt és nehézkes számodra, egyesével búcsúzz el tőlük. Ez nem olyan egyszerű, hiszen „sokukkal évek óta együtt voltál”, megszoktad őket. Hiába ártalmasak és fájdalmasak, mégis veled voltak ez idáig, de most már nincs szükséged rájuk. Képzeletben tedd le őket a szigetre, mond meg nekik, hogy ezen túl ott lesz az otthonuk és nem nálad. Ha ezt végiggondoltad, ideje távoznod. A szigetet békében és egészségesen hagyod el, érezd, hogy lépteid könnyebbek, elméd nyugodtabb! Végül lassan térj vissza világodba!

Ezt érdemes többször is átgondolni, a meditációs képet saját magadhoz alakíthatod. Nincs jobb vagy rosszabb, és az is lehet, hogy elsőre nem tudod magad teljesen elengedni, és átérezni a lényeget. Az is fontos lépés, ha kész vagy a változtatásra, és ezzel együtt a fejlődésre. Meggyőződéseinket mi magunk alakítjuk ki, bár sokszor elveszítjük a kontrollt gondolataink felett, mégis bármikor újból visszavehetjük az irányítást, és jobbá tehetjük életünket.

Kapcsolódó cikkünk:
Meditáljunk együtt! 1.

Fotó: sxc.hu

Az álomfejtésről

Mindenki álmodik. Az álmok rejtélye a mai napig foglalkoztatja a tudósokat, de arra nincs végleges válasz, hogy miért álmodnak az emberek.

Népi emlékezet őrzi a teknőkaparó emlékét, de ki volt ő?

Az ország délkeleti szegletében a Tisza és Maros mentén egy igazán különleges ember alakját őrzi a népi emlékezet. Táltosként tartják számon, hihetetlen történetei és jövőbe látó jóslatai okán. Nem tudják pontosan hol született, és mikor, hol élt és hol halt meg, még az sem maradt fent, hogy mi volt a teljes neve. A történetek és a figurája szájról szájra terjedt. De ki volt ő és milyen jóslatok fűződnek a nevéhez?

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Mi az az orvosi asztrológia

Az orvosi asztrológia, más néven asztromedicina egy nagyon régre visszanyúló tudomány, melyet a mai napig bizonyos gyógymódokban alkalmaznak.

Hipnózis elméletben és gyakorlatban

Hipnózis! Ennek a szónak a hallatán mindenkinek eszébe jut valamilyen gondolat, kép, film, helyszín. Ez pedig sokszor valamilyen távoli, bizonytalanságot sugalló érzést kelt. Esetleg eszünkbe jut Sigmund Freud, vagy az, hogy valaki meglenget egy órát, egy ember pedig fekszik a kanapén. A valóság azonban ennél sokkal sokszínűbb és érdekesebb is.