Menü

Ayres terápia- Speciális mozgásterápia kisgyermekeknek

  • Dátum: 2013.04.18., 15:10

Azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik szorongóak vagy éppen hiperaktívak, mozgáskoordinációs problémákkal küszködnek, és ezek a tünetek valamilyen speciális, rendellenes magzati tapasztalatra (például farfekvés vagy koraszülés) vezethetőek vissza.

Az Ayres terápia Jean Ayres amerikai neuropszichológus által kidolgozott szenzoros integrációs mozgásterápia. A terápiában résztvevő gyermekek szabadon kísérletezhetnek a rendelkezésre álló eszközökkel, billenő hintákkal, forgóhengerrel, óriási gumilabdákkal, mennyezetről lelógó hálókkal.
Ha valamilyen ok miatt (magzati korban farfekvés, téraránytalanság, oxigénhiányos állapot, koraszülés, túlhordás), vagy csecsemőkorban kimaradt mozgásfázisok, például: a kúszás vagy mászás kimaradása, az Ayres- terápia segítségével korrigálható.
Az Ayres- terápia javasolható még: mozgáskoordinációs problémák fejlesztésében, az epilepsziás vagy agysérült gyerekek kezelésében, a hiperaktív tüneteket mutató gyermekek fejlesztésében.Személyes tapasztalatokkal is rendelkezünk a terápia kapcsán, egy Nevelési Tanácsadóban volt szerencsénk megfigyelőként részt venni rajta.

A terápiát általában kisgyermekeknek, főleg óvodáskorúak számára tartják. A gyerekek létszáma maximum 2-3 fő, fontos, hogy mindenkire kellő figyelem jusson. A foglalkozás irányítása közvetett, főként szabad eszközhasználaton alapszik, középpontban a játék áll. Az általunk megfigyelt terápia, beszélgetéssel kezdődött, a gyerekek elmondhatták heti élményeiket. Majd kezdetét vette a játék, mindenki választhat eszközt, amellyel foglalkozni szeretne. Vannak olyan szorongó gyermekek, akik várat építenek, vagy egy hálóba belefekszenek, és magzati pozíciót vesznek fel, ami megnyugtatja őket.

Azok a gyerekek, akiket viszont valamilyen trauma érte magzati korban vagy szülés közben, ők szoronganak az ilyen helyzetektől, és félnek a bezártságtól. A terápia során azonban oldódnak, biztonságos környezetben ismerkednek azokkal a helyzetekkel, amelyektől eddig tudattalanul is szorongtak, és ez nagyon gátlásossá tette őket. Olyan esetet is láttunk, amikor egy kisgyerek nem szorongó volt, hanem rendkívül frusztrált. Ő például a dühét vezette le a terápia segítségével.

Kívülről úgy tűnhet, hogy csak egy szabad játékról van szó speciális eszközök segítségével. Valójában a terapeuták minden foglalkozásra készülnek és terveznek. Ugyanakkor rendkívül jól tudnak alkalmazkodni a gyerekek aktuális hangulatához. A szabad játék dominál, de közben a szakemberek azért igyekeznek közvetetten terelni minden gyereket olyan eszközökhöz, amelyek segítségével fejleszthetőek.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.