Menü

Amikor más ember hordja ki gyermekünket

  • Dátum: 2013.05.01., 21:58

A világ jóléti államaiban élő gyermektelen párok egyre gyakrabban élnek a mesterséges megtermékenyítés különböző formáival, annak érdekében, hogy szülőkké válhassanak. A béranyaság „intézménye”, mint lehetőség, komolyan feszeget mind jogi, mind morális kérdéseket.

Az, hogy a béranyaság legális vagy illegális, az adott ország törvényei döntik el. Van, ahol teljesen megengedett (pl.: India, Belgium), más országokban tilos (pl.: Németország, Olaszország), egyes államokban pedig megszorításokkal engedélyezett (pl.: Dél-Afrika, Hollandia). A béranyaság biológiailag sokban hasonlít a méhen kívüli megtermékenyítéshez. Először fogamzásgátló tablettával szinkronba kell hozni, a két nő menstruációs ciklusát. Később az embriót a béranya méhébe juttatják. Majd további hormonkezeléssel úgy mond, ráhangolják a béranya szervezetét a terhességre.

Mindez azonban nem olyan egyszerű sem lélektani sem morális szempontból. Egyrészről egy gyermekre vágyó párnak vajon meglehet-e és ha igen, milyen alapon tiltani a szülővé válást, ha az egyébként technikailag kivitelezhető. A béranyaság nem csak arról szól, hogy egy gyermektelen pár számára végső lehetőséget nyújt a gyermekvállalásra. Ha lecsupaszítjuk a gyakorlatot, akkor megkerülhetetlen, hogy aggályok merüljenek fel a kereskedelmi formájával szemben. Mindenki maga döntse el, mennyire jogos párhuzamot vonni a béranyaság és a prostitúció között. De valahol mindkettő mögött ott lebeg a nők kizsákmányolása, és a test áruba bocsátása. Az is kényes kérdés, hogy mit jelent szabad akaratból vállalni a béranyaságot. Hol kezdődik a kényszer? A mélyszegénység vajon önmagában már nem eleve szorult, kényszerítő helyzet?

A negatív pszichés hatások sem kivédhetőek, sem a szülők sem a béranya oldaláról. Egyik fél sem tudhatja bizonyosan milyen hatással lesz rá, a gyerekvállalás ilyen módja.Ha viszont a létezés szempontjából vizsgáljuk, vagy a reprodukciós szabadság fényében, akkor a béranyaság „intézményének” elfogadása felé billen a mérleg.
Az biztos, hogy egyre elterjedtebbek a mesterséges megtermékenyítés különböző formái. Kezdetben a méhen kívüli megtermékenyítést is számos kritika érte, többek között vallási szempontból. Sokaknak az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan kidolgozott új eljárások valóban végső lehetőséget kínálnak a gyermekvállalásra.

Ugyanakkor manapság az sem szokatlan, hogy a párok a tudatos családtervezés eszközévé teszik a mesterséges megtermékenyítést.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.