Menü

Csodálatos várandóság Mi történik az első trimeszterben?

  • Dátum: 2013.05.08., 11:39

A várandóság első trimesztere hivatalosan a fogantatástól a 13. hétig tart. Mi történik a leendő anyukák szervezetében, hogyan fejlődik a kisbaba _ ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az első két hétben a kismama még nem észlel különösebb tüneteket. Akad olyan, aki megérzi a fogantatást, azonban a többség általában akkor szembesül vele, amikor elmarad a menstruációja.

Fontos, hogy mivel ez az időszak rendkívül érzékeny a magzat számára, ezért, ha úgy döntünk, gyermeket szeretnénk, lehetőleg kerüljük az alkoholt, a gyógyszereket, a különböző vegyi anyagokat, a röntgen vizsgálatot, vagy igyekezzünk távol maradni az olyan helyektől, ahol fennáll a lehetősége, hogy gombás fertőzést kapjunk.
A megtermékenyült petesejt, vagyis a zigóta néhány órával az egyesülés után hosszú vándorútba kezd, a méh ürege felé, ahol a következő hetekben beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

Az embrió - elérkeztünk a negyedik, ötödik héthez -  ekkor HcG nevű hormont termel - ez azért fontos, mert a terhességi tesztek is erre érzékenyek, ezt mutatják ki a vizeletből pozitív minta esetén. Ezalatt a különböző terhességi hormonok is teszik a dolgukat, előkészítik a helyet és a körülményeket.
Az édesanyák szervezete is egyre érzékenyebbé válik, jönnek az első kellemetlen tünetek: a reggeli émelygés, hányás, hányinger, undor a jellegzetes illatoktól, szagoktól. A mellek is egyre jobban feszülnek. Eközben az embrió már rizsszemnyi és csendesen lebeg a magzatvízben, ezzel párhuzamosan viszont rohamos gyorsasággal fejlődik.

A hatodik, hetedik hét különösen fontos, hiszen már az ultrahangon is látszik a pöttömnyi babánk, a szíve már félmilliméteres és már hallhatjuk is, ha erre a vizsgálati készülék alkalmas. Parányi kar- és lábkezdemények jelennek meg a kicsi testén, erek hálózzák be a testét, sejteni lehet, hol lesz a szeme, a szája, kialakul az alsó állkapocs és létrejönnek a hangszalagok.

A kismamák ettől az időszaktól kezdve állandó álmosságra, fáradtságra panaszkodnak, folyton csak pihennének. Ha a hányinger, a hányás továbbra is fennáll, érdemes könnyű ételeket fogyasztani, sok-sok gyümölcsöt, zöldséget, s lehetőleg csak ásványvizet inni. Kerülni kell a zsíros, nehéz étkeket, különösen a szénsavas, cukros üdítőket.

A nyolcadik hétre narancs nagyságúvá válik a méh, s a baba már legalább 17 milliméteres, súlya pedig másfél gramm. Van már füle, orra is, befejeződik a szív felépülése.

Szép lassan közeledünk az első trimeszter végéhez. A baba ebben az időszakban naponta egy millimétert nő, sokat mozog, s már formálódnak, alakulnak az arcvonásai is. A kismamák pocakja kissé puffadt lesz, egy kis domborulatot már láthatunk is, de még egyáltalán nem feltűnő.

A babák a 11-12. hétre már elérik a 4-5 centiméternyi CRL értéket, amely a feje búbjától a popsijáig mért érték. Tömegük akár 5-6 gramm is lehet. A várandósok egyre jobban érzik magukat, elmúlik a hányás, a hányinger, az émelygés, kifejezetten fittekké, frissekké válnak.

A várandósság 12. hetében kötelező ultrahangos vizsgálaton kell részt venniük a kismamáknak, ahol több genetikai rendellenességet is próbálnak kiszűrni a szakorvosok. Elvégzik a magzati tarkóredő ultrahangos mérését is. Amennyiben az érték meghaladja a három millimétert, az a Down-kór fokozott kockázatára, vagy szívfejlődési rendellenességre utal és további részletes vizsgálatot kérnek. Az orrcsont hiánya is fejlődési eltérést jelez, így ebben az esetben is újabb szűrővizsgálatra küldik a kismamát.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.