Menü

Csodálatos várandóság - A második trimeszter II. (21-28. hétig)

  • Dátum: 2013.05.24., 10:12

A terhességi cukorbetegség szűrést is ezekben a hetekben mérik, s a kisbaba súlya már elérheti a 800-1000 grammot is.

A második trimeszter második felében a kisbabánk már jól hall, ami abból is látszik, hogy azonnal rúgkapálni kezd, amint erősebb hangokat hall. Lehetőleg kerüljük a hangos helyeket, mert mondjuk egy kézilabda rangadón üvöltő, szurkoló ötezer ember zsivaja nem feltétlenül lehet a bent lakó bébinek kellemes élmény. A lágy, kellemes, ringató zenét viszont annál inkább kedveli. Mi is énekelhetünk neki, az édesanya hangja számára a legtökéletesebb hang legyen az bármilyen hamis.

A kismama méhe egyre feljebb emelkedik, előbb eléri a köldök vonalát, aztán a 25. hétre már ahogy növekszik egyre kevesebb hely marad a gyomornak. Ez az oka például a gyakori gyomorégésnek. Próbáljunk sokszor enni, de keveset, valamint fogyasszunk sok folyadékot, ásványvizet, esetleg valamilyen gyümölcslevet, de lehetőleg ne szénsavasat és ne cukrozottat válasszunk.

Fontos még tudni, hogy a kismamáknak ügyelniük kell a rendszeres mozgásra. Persze nem maratonit kell futni, sokkal inkább nagyokat sétálni, esetleg kerékpározni, ha nem nyitott a méhszáj, akkor pedig úszni is lehet. Semmi esetre se terheljük túl magunkat, tartsuk szem előtt a mértékletességet. Előfordulhat, hogy a pocakunk megkeményedik, olykor fájdalmat, égő érzést is tapasztalhatunk a nemi szerveknél. Ebben az esetben szükség van bakteriológiai vizsgálatra is. Vérzés esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

A 24-28. hét között végzik el a terhességi cukorterhelést. Ez a legkellemetlenebb vizsgálat mind közül. A rosszullét elkerülése érdekében vigyünk magunkkal egy citromot, ugyanis azt belecsavarva a cukrozott vízbe, sokkal könnyebben el tudjuk az előírt adagot fogyasztani. A háromszori vérvétel a tömény italhoz képest sokaknak már meg se kottyan.

A kisbabánk már képes a fájdalom érzékelésére, de a tüdeje és az idegrendszere még nem elég fejlett. A 24. hétre eléri a koraszülöttség alsó határát, vagyis ha megszületne, esélye maradna az életben maradásra. Persze nagyon jó helyen van még a kicsi a pocakban, gyarapodjon, fejlődjön még inkább ott. A 27-28. hétre 900-1000 grammos, a szivecskéje pedig 120-140-et ver percenként. A bőre már nem olyan áttetsző, lassanként a zsírraktárak is épülni kezdenek. Nagyjából 35 centiméter hosszú.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.