Menü

Tanulás az internettel

  • Dátum: 2013.06.09., 12:57

A 6-8 éves korosztály logikus gondolkodását segítő új, internet alapú oktatójátékot fejlesztenek az ELTE kutatói. A HANDORINO játékok olyan világot tárnak a kicsik elé, amellyel a tanulás játszva, szinte észrevétlenül zajlik.

Az új fejlesztés hiánypótló, mert olyan képességek erősíthetőek a segítségével, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül egy iskolai tantárgyhoz sem, és túlmutatnak az iskolai tananyag elsajátításán. A fejlesztés tanulási nehézségekkel küzdő kisgyerekek fejlődését is segítheti, továbbá a fejjel történő vezérlés lehetősége is biztosított a mozgáskorlátozott gyermekek számára.

A kutatók szülők és pedagógusok segítségére számítanak, mivel a további fejlesztés feltétele, hogy minél több kisgyerek tesztelje a programot, ugyanis a rendszer az így szerzett tapasztalatok alapján tökéletesíthető. Számos játéktípus segíti a széleskörű képességfejlesztést. Így például. a kakukktojás, sorba rendezős, cserélős vagy csoportosítós feladatok próbára teszik mind a nyelvtudást, mind pedig a matematikai- és geometriai ismereteket és logikai gondolkodást. A tanár a játékot a tananyagba, a szülő pedig az otthoni tanulásba illesztheti.

A játékosok teljesítménye követhető: az ábrákkal történő regisztráció biztosítja a gyerekek számára az önálló belépés lehetőségét. Regisztráció után a játékosok személyre szabott feladatokat kaphatnak, és pontszámaikkal felkerülhetnek a legjobbakat tartalmazó táblára. A HANDORINO motiválja a gyermeket a tudás megszerzésében és a megszerzett tudás alkalmazásában. Így végeredményben a gyermek jó eséllyel folytatja a játékot belső késztetésből, és törekszik teljesítménye javítására.

A játék már akadálymentesített változatban is elérhető. Azaz a fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott gyerekek is élvezhetik a HANDORINO játékok világát. Egyrészt a játék kompatibilis a MouSense ingyenesen letölthető szoftverrel, mely a fejjel történő vezérlés lehetőségét biztosítja. Másrészt, a játék használható webkamerával, mely a gyermekek arckifejezésének monitorozását végzi. Ez esetben, nemcsak a gyermek teljesítményét követi a program, hanem arckifejezéséből arra is
következtet, mennyire veszi könnyen az adott akadályt a felhasználó.

Az oktatójáték ingyenesen hozzáférhető az alábbi linken:
www.handorino.com

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.