Menü

Higiénia a babaszobában

  • Dátum: 2013.06.19., 10:51

Gyermekünk egészséges fejlődésének egyik alapfeltétele a megfelelő higiénia. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan fertőtlenítsünk a babaszobában, vagy csak a tisztaság járjon a fejünkben, pusztán annyit tesz, tartsunk rendet és rendszeresen takarítsunk, ahogy a baba megszületése előtt is.

A baba, a kisgyermek számára különösen fontos a friss levegő. A napi sétákon kívül is igyekezzünk, hogy otthonunkban mindig friss legyen a levegő. Ne állott levegőjű, büdös szobában játsszon, pihenjen a kicsikénk. Ennek érdekében naponta többször szellőztessünk, télen is, sőt nyáron a kánikulában is. A legjobb, ha az étkezések közben, amikor a baba amúgy sem a szobájában tartózkodik, kitárjuk az ablakokat nála.

A szakemberek azt mondják, a gyerkőcök szobájában a levegő inkább párás legyen, mint száraz. Szükség esetén használjunk hideg vízzel működő párásító készüléket, vagy olyat, amit a radiátorra kell felhelyezni.

A gyerekszobában a portalanítást hetente legalább kétszer végezzük el. A legkönnyebben nedves ruhával tudunk megszabadulni a portól, s érdemes mindig felülről kezdeni, s a tisztább részek felől haladni a szennyezettebbek felé. A szőnyegeket is érdemes két-három naponta átporszívózni, mert a seprű használatával inkább csak felkavarjuk a port.

A kiságyat, bútorokat hetente mosószeres vízzel mossuk le, esetenként fertőtleníthetjük is. Az ágyneműt pedig inkább hetente cseréljük. Azoknak a kicsiknek, akiknek még nincs párnája, csak egy rongypelenkán alszanak, a pelust a fejük alól két naponta cseréljük tisztára.

A járóka és a babakocsi textilneműjét sem árt rendszeresen kitisztítani. A kicsi ugyanis összekenheti mindenféle étellel, összenyálazhatja, vagy lebukhatja. Sőt a babakocsi rengeteg piszkot összeszedhet az utcán, a játszótérnél. A kerekeit különös gonddal tisztítsuk, nem árt fertőtleníteni is.

Fordítsunk különös gondot a kisgyermek bilijére is. Használat után azonnal ürítsük a vécébe, mossuk ki és a fertőtlenítsük. Rendszeresen vízkövezzük és fertőtlenítsük ki a babakádat, s a fürdéshez használt játékokat is.

Ha még nagyon kicsi a gyermekünk, akkor ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról sem, s ehhez ragaszkodjunk a látogatók esetében is.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.