Menü

Diéta – csak óvatosan

  • Dátum: 2013.07.02., 11:54

Egy rosszul megválasztott, vagy végrehajtott diétával legalább akkora kárt okozhatunk szervezetünknek, mintha egyáltalán nem figyelünk oda étkezésünkre.

Tisztelet a kivételnek, de összességében kijelenthető, hogy a fogyókúrás szerekre szakosodott iparnak nem érdeke az emberek valódi és tartós lefogyasztása. A gyors változás ígérete, megspékelve némi látszat, vagy hamis eredménnyel. Általában ez jut el a fogyasztóhoz, aki általában rá is kap a csalira.

Pedig a dolog pofonegyszerű: rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás – ez a páros a nyerő.
Most nézzük, hogy melyek azok a közkedvelt diéták, amelyet sok szakember, és sok új kutatás – legalábbis hosszabb távon - nem ajánl!

Nyers diéta
Az ételek fűzését, sütését „megtagadó” diéta követői azzal érvelnek, hogy a fontos tápanyagok említett tevékenységek alatt elvesznek. Ebben van igazság, de a legújabb kutatások szerint ez egyáltalán nem jelentős mértékű. A különböző zöldségeket, gyümölcsöket, növényi csírákat, magvakat, gabonaféléket (nyersen) fogyasztók több pozitív hatást tapasztalhatnak, de így sok fontos vitamin és ásványi anyag maradt ki életükből. Ez fáradtságot, ingerlékenységet okozhat. A tápanyaghiányt bizonyos mértékig ki lehet küszöbölni, de ez bonyolulttá teszi a diétát.

Atkins-diéta
Az Atkins féle fogyókúra a szénhidrátot tiltja ki az étkezésből. A folyamat természetesen nem ilyen egyszerű, részletesen meghatározott étrend és különböző szakaszok vannak. A diéta elég szélsőséges, túl sok fehérjét is zsírt tartalmaz, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

Vegán diéta
Éljünk hús, tojás és tej nélkül! – vallja a vegán fogyókúra. Ezen táplálékok elhagyása bizonyos szempontból pozitív, ugyanakkor szervezetünk nem kap elég kalciumot, fehérjét, vagy D-vitamint. A növényi fehérjék mellett állati fehérjékre is szükségünk van, nem beszélve az esszenciális aminosavakról. Ezek hiánya hosszabb távon többféle egészségügyi problémát (például a test, és az izomzat  megfelelő regenerációjának hiányát) okozhat.

Glikémiás diéta
A glikémiás index a vércukorszint emelkedését jelző viszonyszám. Azt állítják, azzal az ételnek, amelynek kicsi az indexe, jól lehet fogyni. Ez az elmélet azonban több táplálék esetében megbukott. A tej és a marhahús indexe például alacsony, ellenben az inzulintermelést fokozza, ami nem jó a fogyókúra szempontjából.

Fotó:
sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.