Menü

A kismamák és az intimtorna: Állandó szakértőnk - Lehóczki Laura megválaszolja, mire is jó a KIT

  • Dátum: 2013.07.08., 11:30

A Kriston Intim Torna (KIT) kismamáknak is kifejezetten ajánlott: megkönnyíti a szülést, a gyermekágyas időszakot, ráadásul segítségével könnyebben regenerálódik az édesanya. A témában, állandó szakértőnk, Lehóczki Laura segít tájékozódni.

A Kriston Intim Torna minden hölgynek ajánlott gátizomtorna. A kismamák speciális helyzetben vannak, számukra különösen ajánlott. Miért?
Az evolúció a női szervezetet a természetes szülésre tette alkalmassá.
Babát világra hozni olyan testi-lelki boldogságélmény, aminek jó értelemben vett megélése minden kismama jogos vágya. A fizikai felkészítés fontos eleme, a medence izomzatának megismerése, megerősítése, rugalmassá tétele, mert a mi kultúránknak sajnos nem része a szülésben részt vevő izomzat felkészítése. A medencetáji izmok és szalagok a kismama édes terheit 40 héten át viselik. A gyakorlatok szelíden alkalmazkodnak a várandós léthez, majd a gyermekágyi időszakhoz, ezért a kismama bármikor gyakorolhat. A tréninget napi rendszerességgel végző anyuka erősebb izomzattal hordja magzatát, fejlett testtudatának és rugalmas gátizmainak köszönhetően kevesebb károsodással szül, majd gyorsabban regenerálódik, könnyebben hangolódik a szexualitásra.
  
-A várandósság mely időszakától ajánlott a torna?
- Ha a kismama még „lánykorában” elsajátította a gyakorlatokat, akkor csak folytatnia kell az első perctől az utolsóig. Természetesen már pocakosan is megtanulható, akár az utolsó percekig. Az elmúlt évtizedben, KIT tanfolyamot végzett kismamákkal többnyire barátnői viszonyban maradtam. Tőlük tudom, hogy a szülés alatt, jobb testtudatuk és a  KIT- eredetű „belső szakértelem” sokat segített az orvosi, szülészi utasítások követésénél is.

- Szülés után mikortól ajánlott végezni?
-A tanfolyamon a kismamák gyors felépülésüket segítő, a fokozatosság elvét betartó,   gyermekágyi gyakorlatsort, kapnak, amit már a szülés napján elkezdhetnek egy „próbaszorítással”. A napi edzés eredményeként hatodik hét végén esedékes kontrollvizsgálatra majd’, a szülés előtti izomtónus birtokában mehetnek vissza orvosukhoz.

- Mit tehetünk, ha gátmetszésünk volt? Hogyan tudjunk felgyorsítani a gyógyulást?
- Az intimtorna gátmetszés után is alkalmazható. Nem okoz fájdalmat, sőt a jobb vérellátás hatására gyorsabban gyógyul a seb. Tanítványaim arról is beszámoltak, hogy amolyan kedvező mellékhatásként, aranyerük is veszített értékéből 

- Léteznek-e olyan gyakorlatok, amit munka közben is végezhetünk mondjuk az íróasztalnál, vagy  levesfőzés idején?
- Az erősítő gyakorlatokat vízszintes testhelyzetben végezzük, mert a függőleges gerinccel történő nagy erejű gyakorlatok árthatnak a visszereinknek (aranyér, hüvelyi visszér).
A tónusfokozó mozdulatokat viszont munka közben vagy autóban ülve is bátran, és jó hatásfokkal gyakorolhatjuk. Ezeket a tréningen mindenki profi szinten elsajátítja.

Amit minden kismamának tudnia kell
A kórházi szülésnél a szakorvos dönt a gátmetszésről, gátvédelemről. A szülés alatt legfontosabb a baba és a mama egészsége.
Ha az anyának abnormálisan merev a gátja, vagy lelassul a magzati szívverés, esetleg más komplikáció jelentkezik, a vágás elkerülhetetlen.
A tunya és elmerevedett izomzat a hagyományos szüléslevezetésnél nehezen tágul, spontán reped. A gátmetszés, a táguláshoz szükséges tér olyan irányított kialakítása, ami után a szövetek gyorsabban regenerálódnak, mint repedés esetén.
A nőgyógyászati pózban történő szüléseknél azért gyakori, hogy szükségessé válik a gátmetszés, mert a baba túlzott nyomást gyakorol a hüvely hátsó falára, csökkenti a medence nyílásának átmérőjét. Amikor a szülő nő a kitolási szakaszban nem fekszik, hanem például guggol, a nyomás egyenletesen oszlik el a hüvely egész területén és a baba vérellátása is javul. Szerencsére ma már egyre több olyan kórház van, ahol alternatív szülőszobában tudják biztosítani a tetszőleges testhelyzetet.

Végül egy ősbulváros szülő-sztori.
XIV.Lajos, a franciák napkirálya, szerette meglesni vajúdó, éppen szülő udvarhölgyeit.
A guggoló pózban szülő udvarhölgy felhajtott szoknyájának takarása nem tetszett a kukkolónak, ezért bábái, a főnök utasítására, áttértek az un. kőmetsző, /nőgyógyászati/ pózra.

A kőmetsző póz napjainkban, a szülést levezető szakember dolgát könnyíti meg.
Rizikós szüléseknél ez a kötelező protokoll, míg a jól felkészített egészséges kismamák és orvosaik bátran fordulhatnak az alternatívként említett ősi módszerekhez.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.