Menü

Hogyan és hol szoktassuk gyermekünket rendszeres mozgáshoz?

  • Dátum: 2013.07.08., 11:13

Itt van a nyár, gyermekeink alig várják minden évben ezt az időszakot, az iskola végét. De hogy lehet ezt az időt is hasznosan eltölteni? Mindenekelőtt mozgással.

Persze nem lehet gyermekeinket egyik pillanatról a másikra hozzászoktatni a testmozgáshoz, de azt tudnunk kell, hogy a 7 – 12 éves korig tartó időszakban rendelkeznek a legnagyobb mozgásigénnyel, s testi fejlődésük szempontjából ez számukra az egyik legszenzibilisebb időszak.

Természetesen a rendszeres testgyakorláshoz való eljutásig már csecsemőkorban is segíthetünk néhány aprósággal. A kisbaba mozgását is fejleszthetjük, ha akár érdekes játékfigurákkal figyelmét felkeltjük, arra késztetjük, hogy először reagáljon, forogjon, majd a kúszáson - mászáson keresztül eljusson az állás és járás folyamatáig. Ehhez sokféle eszköz kapható, a játszószőnyegen keresztül a támaszkodásra használható guruló állatfigurákon át a különböző kézzelfogható játékokig, melyek az apróságok finommozgásait figyelmét egyaránt fejlesztik, s hozzászoktatja őket pl. az eszközhasználathoz. Ebben az életkorban az egyedül űzhető „sportág” a babaúszás” melyet a meglévő búvárreflex miatt érdemes kipróbálni.

A következő, körülbelül 1 – 7 éves korig tartó időszakban a természetes mozgások, futások, ugrások, dobások megtanulása a legjellemzőbb. Ilyenkor ne csodálkozzunk, hogy a gyerkőc mindenhová futva közlekedik, megpróbál felmászni mindenhová s persze leugrani is, dobálni meg egyenesen a világ legcsodálatosabb dolga lesz. Csak mindezt ne a lakásban tegye, ezért fontos minél több szabadlevegőn eltöltött idő. A nyári időszakban ilyenkor ha van lehetőségünk játszunk fogócskákat, bújócskákat a gyerekekkel, labdázzunk sokat, fejleszthetjük a labdafogást, valamint a fiúkkal már focizhatunk is. Ha pedig egy folyóparton a kaviccsal kacsázást tanulják meg, az már igazán vagány. Leginkább a ciklikus mozgásokat sajátítják el ilyenkor könnyen, így megtaníthatjuk őket kerékpározni, s alkalomadtán vihetjük őket úszótáborba. De ebben a korban már elsajátíthatók a dzsúdó alapvető mozgásai, mint a fogások, esések és gurulások is.

Gyermekkorban ( 7 – 12 ) már hatalmas a mozgásigény. Mint a kisgyerekeknél mindvégig, ilyenkor is nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra, mert nemcsak a mozgás, de szervezetük fehérjeigénye is rendkívül nagy. Ekkor különösen fontos a testmozgás, mert a növekedéssel együtt a testsúlygyarapodás is fokozódhat. Ilyenkor már járhatnak bármilyen sportági edzésre, nyáron pedig leginkább az ezekkel kapcsolatos táborokban tölthetik el az időt ( foci - ; kézilabda - ; lovas – és vízi tábor stb. ) Persze ilyenkor sem maradhatnak el a közös családi mozgásprogramok, kerékpár és gyalogtúra, vagy egy nyári csobbanás a Balaton frissítő hullámai között.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.