Menü

A baba második hónapja

  • Dátum: 2013.07.09., 13:43

Az első napok ismerkedése után egyre könnyebbé válik a kisbabánk nevelése, észre sem vesszük és máris elérkeztünk a második hónaphoz, amikor már a fejlődésében is komoly lépéseket vehetünk észre.

A babánk most már nemcsak alszik egész nap. Egyre többet van fenn, kíváncsian nézelődik, élénken mozgolódik, rugdalózik, kapálózik. Most már egy huzamban akár két-három órát is ébren tölt, sőt éjszaka képes hat-nyolc órát is aludni.

A megszokott napirendhez továbbra is ragaszkodjunk szigorúan, mert így a kicsinek is remek viszonyítási pontokat adunk. Már ilyen korban tudni fogja, hogy az esti fürdetés után szopizás, majd alvás következik. És azt is megszokja, mikor van itt a séta, a játék, vagy a pihenés ideje.

Akadnak babák, akik séta közben rögvest elalszanak, amint kiérnek a lakásból a friss levegőre. Velük könnyű dolgunk van, hiszen órákig csavaroghatunk zavartalanul. Más picik azonban szívesen nézelődnek, kíváncsiskodnak. Ebben az esetben valamivel nehezebb a helyzet, hiszen ők addig le nem csukják a szemüket, amíg haza nem érünk velük. Ilyenkor inkább rövidebbre fogjuk a sétát, de naponta többször is kivihetjük őket levegőzni.

A második hónapban a babák többsége már képes hason fekve 45 fokban felemelni a fejét, sőt a fürgébbek pedig át is fordulhatnak, vagy hasról hátra, vagy vissza. Épp ezért mindig figyeljünk a csecsemőre, ne hagyjuk őrizetlenül, mert nagyon kellemetlenül érezheti magát, ha hasra fordul és képtelen visszapördülni.
A szemével ügyesen követi a mozgó tárgyat, nyúlhat is utána. Ebben a korban már megmarkolja a tárgyat, amit a kezébe adunk, szorosan tartja, s olykor ebből is adódik a gond, képtelen elengedni azt. Ilyenkor hangosan felsír, jelzi, hogy baj van.

Figyeljünk a sírására, különféle módon képes jelezni, az éhséget, a szomjúságot, a fáradtságot. Egyre többet rikkantgat, sikongat, gőgicsél, gügyög, gagyog. Felismeri a hozzá legközelebb állók hangját, sőt meg is tudja már különböztetni őket. Beszéljünk hozzá sokat, énekeljünk neki, mondókázzunk, s mindig mondjuk el neki, mikor mi következik. Így tanul, fejlődik a leggyorsabban.

Ne ijedjünk meg, ha késő délután, kora este a baba rákezd a sírásra minden ok nélkül. Ez az állapot néhány hétig is eltarthat. Mindenki mással magyarázza, akad, aki szerint a hasfájás ilyenkor jelentkezik, és olyan is, aki szerint az egész nap felgyülemlett élményeket, feszültséget még nem képes másképp levezetni, feldolgozni a kicsi és ezért sír. Legyünk türelmesek vele, ringassuk minél többet, ebben a néhány órában próbáljunk meg vele félrevonulni valami csöndes helyre. Az is jó, ha lazán tornáztatjuk, simogatjuk, masszírozzuk, csak ne üvöltsön mellette a tévé, ne vegyük fel a telefont, s ne beszélgessünk a szomszéddal. Csak rá figyeljünk, szenteljük neki ezt a pár nehéz órát.

A második hónap végére sok kisbaba már képes visszamosolyogni, s ez a szülőknek a legnagyobb ajándék az első hetek nehézségei után.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.