Menü

A baba harmadik hónapja

  • Dátum: 2013.07.20., 20:12

A kisbabánk elérve a harmadik hónapot egyre aktívabb és élénkebb. Tudatosan irányítja a mozdulatait és végre mosolyog, nevet és kacag. Remek időszak kezdődik, hiszen a legtöbb kicsi már az éjszakákat is átalussza.

A harmadik hónaptól kezdve már egyre inkább kinyilatkoztatja személyiség jegyeit: egyértelmű jelzéseket ad, mikor, mit szeretne. Továbbra is nagyon fontos a napirend betartása, hiszen ez megnyugtatja a kicsit és biztonságérzetet is nyújt számára Ráadásul az édesanya is könnyebben be tudja osztani a napjait.

A babánk ilyen korban sokkal kevesebbet alszik napközben, nagyjából háromszor egy-másfél órát pihen. Éjszaka képes egyhuzamban kilenc-tíz órát is végigaludni. Előfordulhatnak mikroébredések, de, ha nem rohanunk azonnal oda és nem kapjuk fel, akkor a kicsi általában visszaalszik.

A kis kezei már nincsenek ökölbe szorítva, folyton nyitogatja azokat. Sokszor rajta kaphatjuk azon, hogy nézegeti a kezeit, az ujjacskáit, forgatja a tenyerét, rácsodálkozik az új felfedezésére. Továbbra is nagyon fontos a tapintás számára, ezért próbáljuk meg minél többféle anyaggal megismertetni. Természetes, hogy azonnal mindent a szájába vesz, így csakis olyan holmikat adjunk neki, amit nem tud lenyelni, vagy ha összenyálazza, biztosan nem ereszti a színét. A csörgőt már szívesen markolja, rázza és ütögeti, miután jól összenyálazta.

Fontos, hogy sokféle hanginger érje, hiszen a hallása, s ezzel a beszédkészsége is, csakis így tud megfelelően fejlődni. A zenélő, daloló játékokból a választék óriási, sokféle közül választhatunk. Játék közben hallgathatunk gyerekdalokat, vagy mi magunk is énekelhetünk, mondókázhatunk. Ilyenkor még leginkább azok a rövid mondókák keltik fel a figyelmét, ahol mutogatunk, grimaszolunk.

A babánk végre mosolyog, s nemcsak az úgynevezett szociális mosoly ül ki az arcocskájára, hanem tudatosan visszanevet, kacarászik, élvezettel kacag. Imád kukucskálni.

A testi fejlődésének fontos pontja, hogy a fejét stabilan tartja, hason fekve kinyomja magát, az oldalára fordul, esetleg a hátára. De ez még mindig nem kötelező neki, hiszen minden gyerek fejlődése más és más. Ha a hónalja alatt megfogjuk, és az ölünkbe állítjuk, akik megpróbálja kirúgni magát.

A legideálisabb, ha egy nagy takarót leterítünk a szobájában, körbe vesszük a játékaival és hagyjuk, hogy felfedezze azokat és a környezetét.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.