Menü

Egy korszak lezárul

  • Dátum: 2013.07.20., 21:54

A július 25-én elrajtoló Kékszalag az utolsó olyan regatta lesz, ahol csak egytestű hajók nevezhetnek be, 2014-től nyílt lesz a verseny, ami azt jelenti, a modern, többtestű hajók előtt is lehetőség nyílik.

Európa leghosszabb és legrégibb tókerülő vitorlás versenyét immáron 45. alkalommal rendezik meg július 25. és 27.-e között. Ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal is közel hatszáz hajót várnak a szervezők Balatonfüredre.

Az idei év sok szempontból is különleges lesz. Az idén utoljára korlátozzák a résztvevő hajókat, ami azt jelenti csakis egytestű, hagyományos vitorlásokkal lehet nevezni. Jövőre viszont már nyílt lesz a verseny és a többtestű, trapézos hajók is kipróbálhatják magukat. Amikor az ezredfordulón a Magyar Vitorlás Szövetség elhatározta, hogy a Kékszalagot évenként megrendezi, akkor sokáig heves viták folytak arról, hogy legyen-e nyílt a regatta, vagy korlátozzák-e az indulókat. Végül az a salamoni döntés született, hogy a páratlan években csak egytestű hajóval lehet nevezni, míg a páros esztendőkben nyílt vetélkedést írnak ki. A fokozódó nemzetközi érdeklődés, a sportág, a hajóépítés és hajótervezés dinamikus fejlődése, a résztvevők számának rohamos növekedése felülértékelte ennek a döntésnek a létjogosultságát, ezért az MVSZ újratárgyalta a kérdést és öt éves moratóriummal a korlátozott Kékszalagok megszüntetéséről döntött. Az idén lejár az öt év, így ezután már a többtestű, modern hajók számára is megnyílik a terep.

Európa legrégibb tókerülő versenyét egyébként 1934 óta bonyolítják le kisebb-nagyobb szünetekkel. Az idei esztendő egyik legnagyobb esélyese Litkey Farkas, aki már tízszer emelhette magasba a győztesnek járó serleget - csapatával most is a jól bevált Lisával állnak rajthoz. Továbbra is az egyik legkomolyabb kihívója Litkeyéknek a Király Zsolt vezette Raffica, de számolni kell még a Fehér Szalagon győztes Principessával is Rauschenberger Miklós kormányzásával.

További érdekesség még, hogy tavaly megdőlt a Nemere II 1955-ben felállított tókerülő rekordja, de azt egy katamarán, a Józsa Márton vezette Fifty-fifty döntötte meg, így az egytestű hajók számára még mindig a 10 óra 40 perces csúcs van életben.

Fontos, hogy a Kékszalag előtti napon most is megtartják a Kékpántlika elnevezésű erőpróbát, amit az utánpótlás korú versenyzőknek találtak ki. A fiatalok Balatonfüred és Tihany között futnak különleges túraversenyt - a szervezők nagyjából 80-100 hajó részvételére számítanak.

Fotó:
sxc.hu

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.