Menü

Nyaral a baba

  • Dátum: 2013.07.23., 21:21

Kisgyerekkel, babával utazni nem könnyű, azonban, ha bababarát szállást választunk szabadságunk eltöltésére, mindenképpen helyet spórolunk a bőröndben.

Három hónapos kor alatt semmiképpen se utazzunk kisbabával. Számára még az otthoni, megszokott környezet a legmegfelelőbb, ott érzi jól magát. Amikor a csemeténk már nagyobbacska, bátran vágjunk neki egy pár napos kikapcsolódásnak, de számoljunk vele, az éjszakáink nem feltétlenül lesznek csendesek és nyugodtak, mint otthon.

Csecsemővel utazni meglehetősen nehézkes. Rengeteg holmit kell magunkkal vinni, bár, amennyiben gyerekbarát szállásra lelünk, sok mindent otthon hagyhatunk.
A baba megszokott ruházatán kívül gondoljunk arra, nem otthon töltjük az éjszakákat, ezért szükség lesz valamire a hazai közegből _ például egy plüssállatra, egy pihe-puha takaróra _ amit magához húzhat, ami megnyugtatja az idegen helyen, ami segítségére lehet az elalvásban is. A szállodákban vagy utazó-, vagy kiságyat biztosítanak a kicsiknek, de az olcsóbb szálláshelyeken nem mindenütt gondolnak erre. Egy kisebbre összecsukható utazóágyhoz a különböző internetes használt holmikkal foglalkozó oldalakon már 3-5 ezer forintért hozzájuthatunk, újonnan viszont valamivel többet kell költenünk rá, sőt akár 20 ezer forintot is elkérhetnek egy márkásabb, tágasabb, kényelmesebb darabért.

Ha vízparton pihenünk, mindenképpen szerezzünk be baba úszógumit, amelyből nem tud kicsúszni a kicsi, és az úszópelenkáról sem feledkezzünk meg. Nagyobb gyerekeknek a karúszó elengedhetetlen kelléke a vízparti szünidőnek. Nem árt gumitalpú , műanyag szandál, vagy cipő használata sem, hiszen a baba talpát megégetheti a homok, beleléphet a parton eldobott éles tárgyakba, kövekbe.

Mondanunk sem kell, hogy a gyerek naptej, napozás után bőrnyugtató krémek is kötelező kellékei a szabadságnak. Vihetünk saját szappant, vagy tusfürdőt is, ugyanis a babák bőre még rendkívül érzékeny, s a hotelekben hiába adnak tisztálkodó szert, az nem biztos, hogy megfelel a legkisebb családtagnak.

Gondoljunk arra is, hogy reggel, este, netán éjszaka, amikor megébred a csemete, mit szokott inni, enni. A cumisüveg melegítő igen praktikus dolog, ráadásul kis helyen is elfér és a tápszer készítéshez vizet, tejet, de konzerves babaételt is melegíthetünk benne. Egy ilyen szerkezet sem túl nagy beruházás, három-nyolcezer forintba kerül márkától, minőségtől függően, de használtan olcsóbban is hozzájuthatunk. Egyébként a jobb szállodákban azért ilyen is van.

Saját tapasztalatból tudom, a gyerekbarát szállodában is jól jött egy reszelő, amivel reggel el tudtam készíteni a reszelt almát, a babapiskótával. S ide sorolnám azt is, mindig vigyünk magunkkal mosogatószert és szivacsot, hiszen a cumisüveget feltétlenül valahogy tisztára kell mosni. Nem árt bekészíteni néhány evőeszközt is, papírtörlőt, vagy szalvétát, s egy kis üveges mosószert a gyümölcsfoltok miatt.

S ha már azt gondoltuk, mindent bepakoltunk és mindenre gondoltunk, akkor ne bosszankodjunk, amikor a parkolóból kigurulva még eszünkbe jut valami. Inkább fussunk vissza érte, mert tuti biztos, hogy az otthon felejtett holmira lesz szükségünk, amint megérkezünk a nyaralóhelyre.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.