Menü

Nem jutott a nyolc közé, de a 9 – 12. helyért játszhat magyar válogatott a junior kézilabda VB-n

  • Dátum: 2013.07.25., 17:48

A csoportmérkőzések hullámzó teljesítménye után az egyenes kieséses szakaszban nem tudott továbblépni a legjobb nyolcba a Gyurka János által vezetett magyar válogatott junior legénység.

A torna lebonyolítását Bosznia – Hercegovina nyerte el - melynek helyosztói jelenleg is zajlanak -  s amely július 14. és 28. között kerül megrendezésre a dél – szláv állam négy helyszínén (Banja Luka, Ljubuski, Szarajevó és Zenica).

Az eseményen résztvevő 24 országot négy hatos csoportba sorsolták, amelyekből mindenhonnan az első négy helyezett jutott a nyolcaddöntőbe.
A szarajevói sorsoláson eldőlt, hogy a magyar fiatalok a C – jelű csoportban házigazda bosnyákok mellett, Szlovénia, Kongó, az Argentína és a Dél-Korea csapataival küzdenek meg a továbbjutást jelentő helyekért.

Az első mérkőzésen a hasonló erőt képviselő szlovén csapat ellen debütáltak a magyar fiatalok, s az első játékrészben jól is alakult minden. Az ötgólos előnyt azonban a drámai végjátékban nem sikerült megtartani, így minimális egygólos vereség lett a vége. Magyarország – Szlovénia 32–33 (19–14)

Másnap a házigazda ellen kínálkozott javítási lehetőség, s a mérkőzés forgatókönyve is szépen indult, ismét ötgólos előnnyel vonulhatott a félidőre a magyar csapat. A második félidőben lemásolva az előző napi teljesítményt, ismét fordított az ellenfél. Igaz ehhez az is kellett, hogy a csapat védekezése is szellősebb lett, illetve a második félidőben a bosnyák kapust is ritkábban tudták mattolni Zdolik Bencéék.  A végeredmény ennek eredményeképpen alakult ki: Magyarország–Bosznia-Hercegovina 21–25 (16–11)

Az edzők véleménye szerint Szlovénia és a házigazda is ellen megmutattuk, hogy bárkivel felvesszük a versenyt. Az első félidőben mindkétszer mi irányítottuk a játékot de a végére védekezésben elfáradtunk,  így fordítottak a riválisok. Az egygólos vereség után sikerült felállni a padlóról, a bosnyákok ellen is ment a csapatnak, a második félidőben viszont teljes összeomlás volt.

Bár két vereséggel rajtolt a válogatott a világbajnokságon, rendeztük a sorokat, és Kongó ellen már felszabadultabb játékot nyújthattak fiaink. Egy nap pihenő után könnyedén múlták felül Kongó válogatottját. Már a félidőre kialakult egy stabil 7-8 gólos különbség, pedig az afrikaiak emberfogással is próbáltak tapadni a magyar fiatalokra. A második játékrészben mindenki lehetőséget kapott, mellyel éltek is a fiúk a végére elfáradó kongói csapat ellen. A 37-19-es győzelem biztató volt a hátralévő két meccsre előretekintve, hiszen Kongó szoros mérkőzéseket játszott Dél-Koreával és Argentínával is.

Ezután következhetett az Argentína elleni összecsapás Szarajevóban – ez volt a magyar csapat összes csoportmérkőzésének a színhelye - melynek tétje a csoportból való biztos továbbjutás volt.

A mindvégig változatos mérkőzésen az első húsz percben jól kezdett a magyar csapat, Zdolik Bence, Debreczeni Dávid és Szöllősi Balázs is remekül játszott. Ám a dél – amerikaiak nem adták fel, s javuló védekezéssel a 26. percre egyenlítettek. A hullámzó első félidő végére szerencsére kétgólos előnnyel vonulhattunk pihenőre. A második játékrészben is inkább a küzdelem dominált, ráadásul az argentinok nem tudtak kifogni a bombaformában védő Balogh Tiboron. majd negyedóráig nem kaptunk gólt -  így növeltük előnyünket. Az argentin csapat egy utolsó rohammal az 53. percre két gólra zárkózott, de Debreczeni és Zdolik találataival végül a magyar csapat hét góllal diadalmaskodott.

Az utolsó, Dél-Korea elleni csoporttalálkozó volt a legkeményebb, de az első két mérkőzéssel ellentétben a magyar csapat most jól jött ki a végjátékból. A csapat a mérkőzés utolsó részében vert helyzetből állt fel, és hatalmasat küzdve győzött 33-31-re, se ezzel nemcsak maguknak, hanem a Boszniában szolgáló, és a helyszínen szurkoló NATO – katonáknak is hatalmas örömet okoztak.

Így következhetett a világbajnokság nyolcaddöntője, ahol a tavalyi EB – győztes, a torna esélyesének tartott a Spanyolország várt a mieinkre. A helyszínen 300 magyar csapatunkat, azonban az ellenfél kezdett jobban, az ötödik percben már 5-2-re vezettek. A spanyolok frissebbek, gyorsabbak voltak, míg a magyar támadójáték nem igazán működött. Negyedóra után ötgólos hátrányban Gyurka János időkérése sem segített, a jó napot kifogó spanyolok tovább növelték előnyüket. Alex Dujshebaev – az Atletico Madrid edzőjének, Talant Dujsebaevnek a fia - a 18. percben 13-6-ra módosította az állást, a spanyolok könnyedén őrizték 6-7 gólos előnyüket. (13 – 20) A magyar csapat a szünetben kapust is cserélt – mindent megpróbáltunk – azonban a magyar akciók továbbra is pontatlanok voltak, tovább nőtt a különbség a spanyolok húsz perccel a vége előtt már 10 - zel vezettek.  Végül fejet kellett hajtanunk a jobb csapat előtt, s az eredmény 38-28 lett, s készülhettünk a helyosztókra a 9 – 16. helyért.

A sors a másik ágon a dán csapatot sodorta a magyar fiúk útjába. Pozitívum, hogy a fiúk túltették magukat azon a tényen, hogy nem jutottak be a nyolc közé – erre valójában akkor lett volna esélyük ha a csoportban előrébb végeztek volna, így szerencsésebb sorsolással elkerülhettük volna a spanyolokat – s kiélezett mérkőzésen 35-33-ra győzték le a dánokat. Ennek fényében reális esély mutatkozik arra, hogy a titkon remélt nyolc közé jutást nem is, de a 9 - 12. helyezés valamelyikét megszerezze a magyar válogatott, s minél előrébb végezzen a Boszniai világbajnokságon. A következő mérkőzésen a Szlovénia – Tunézia összecsapás győztesével játszunk majd, s ha azt is sikeresen veszik juniorjaink, akkor következhet a mérkőzés a 9 – 10. helyért.

A tornán jelenleg a négy közé jutást már kiharcoló Franciaország, Svédország mellé a Spanyolország – Svájc és Horvátország  - Brazília mérkőzés győztesei jutnak.
A magyar csapat utolsó két helyosztójáról és a világbajnokság végeredményéről a későbbiekben beszámolunk.

Fotó:
sxc.hu

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.