Menü

Jól tűrik a hőséget

  • Dátum: 2013.07.28., 18:24

Mi felnőttek nehezebben viseljük a kánikulát, a forróságot, mint a kisgyerekek, vagy a babák. Ha nem öltöztetjük túl őket, nekik mintha fel sem tűnne a nagy meleg.

A tapasztalt anyukák is szembesülhetnek azzal, hogy elbizonytalanodnak, miként öltöztessék a nyári forróságban a csemetéjüket. Ne legyen melege, ne izzadjon meg, de ne is fázzon meg. Nehéz a döntés. Olvassák el babaöltöztetési tippjeinket.

Amikor rólunk is folyik a víz, a lakásban szinte megáll a levegő, akkor a legjobb, ha a kicsire nem adunk mást, mint a pelenkát. Ha már szobatiszta a gyermekünk, akkor pedig elég egy fürdőnadrág, vagy fürdőbugyi is.

A séták, kinti játék alkalmával valami könnyű ruhaneműt válasszunk. A legjobb a pamut ruha, a body és társai, de mindenképpen kerüljük azokat a darabokat, amik rátapadhatnak, amikben megizzadhatnak a gyerekek.

A még kicsi babákra elég egy ujjatlan, vagy rövid ujjú body. Zokni és cipő sem kell rájuk, szívesen rugkapálnak a meztelen kis lábacskáikkal. A nap ellen a fiúknak egy baseballsapka, vagy más nyári sapka ajánlott, a kislányokra akár széles karimájú kalapot, világos gumis kendőt, de más nyári fejfedőt is tehetünk. Lehetőleg valami fehér színűt válasszunk, a sötétebb, fekete színűek csak tartják a meleget, ami egyáltalán nem jó a kicsik kobakjának, ugyanis könnyen felforrósodhatnak.
A totyogókra mindenképpen húzzunk szandált, vagy más szellőző lábbelit, de a zokni egyáltalán nem kötelező.

A kisgyerekek esetében a lányoknak egy lenge nyári ruha, vagy egy szoknya pólóval, a fiúknak egy rövidnadrág pólóval a legjobb választás a sétákhoz, a játékhoz. Mindenképpen legyen kényelmes a ruha, könnyű viselet, ne érezzék nyűgnek a ruházatot. A lábbeli kiválasztása az ő esetükben szinte már magától megy, ugye?

Ha fürdőzni, hűsölni szeretnénk valamilyen fürdőben, vagy esetleg az otthoni pancsolóban, akkor nyugodtan vetkőztessük meztelenre a csemetét, számára ugyanis ez a legkényelmesebb, a legideálisabb a pancsolás közben. A nagyobbacska gyerekekre azért mindenképpen adjunk fürdőbugyit, nadrágot, hiszen ők már jönnek-mennek, így értelemszerűen a fertőzés veszélye is nagyobb az esetükben. A parton természetesen a pelenkát tegyük vissza a babákra, nehogy baleset történjen a szomszéd leterített törölközőjén.

Éjszaka sem kell túlzásba vinni az öltöztetést. A legjobb, ha egy vékony bodyban alszanak a kicsik, a nagyobbakra pedig adjunk egy trikót és egy alsóneműt. Ha a kánikula éjszaka is kitart, elég egy bugyi/alsónadrág, a trikót el is hagyhatjuk.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.