Menü

Érdekes külvilág - A baba negyedik hónapja

  • Dátum: 2013.07.31., 13:44

A négy hónapos babák előtt kinyílik a külvilág, egyre többet szemlélődnek, nézelődnek, érdekli őket a körülöttük zajló események, történések. Ez a megfigyelés hónapja.

A négy hónapos babák már ügyesen fordulnak az oldalukra, sőt akad, amelyik már képes a hasára is átpördülni. Ebben a helyzetben a fejét 90 fokig felemeli és stabilan tartja. Próbál visszafordulni, ami esetleges alkalmakkor, de még nem tudatosan, sikerül is. Épp ezért egy pillanatra se hagyjuk egyedül, hiszen egy nem várt fordulás után könnyen lepottyanhat az ágyról, vagy egyéb baleset is megtörténhet vele. Kezét, lábát aktívan mozgatja, a lábait felemeli.

A legtöbb baba felfedezi a hüvelykujját és szopni kezdi. Emiatt egyáltalán ne essünk kétségbe, ez sok kicsit megnyugtat, s bizony az ujjszopással az éjszakák is könnyebbé válnak, hiszen a mikroébredések során van mihez nyúlnia. A szülőnek nem kell berohangálnia a szobájába és éjszaka matatni a cumi után. Ezt a szokását akár öt éves korukig megtarthatják a gyerekek, de annál tovább semmiképpen se engedjük majd neki, mert a csontfogai rendellenesen, ferdén fejlődhetnek.

Továbbra is az egyik kedvenc időtöltése, hogy a kezeit, az ujjacskáit figyeli. Képes rá, hogy önállóan megfogjon, felvegyen kisebb-nagyobb dolgokat, nyúl is a tárgyak után. A térlátása is már sokat fejlődött.

A hang irányába fordul, követ minket a tekintetével. Figyeljük meg, hogy összerezzen-e a hangosabb zörejekre, zajokra, esetleg olyankor, amikor szopizás közben cuppant egyet. Ha nem, érdemes újra megnézetni, minden rendben van-e a hallásával.

A negyedik hónapban a beszédfejlődése is sokat alakul, a magánhangzók mellé már mássalhangzókat is odailleszt. Persze ez egyáltalán nem tudatos, hosszan gügyörészik, gőgicsél: ej, gü, ba, da, ka hangokat hallat, szívesen sikoltozik, rikkant.

Felfedezi a külvilágot, hogy tőle függetlenül történnek dolgok, események. Szemlélődik, s rettenetesen élvezi, ahogy zajlik körülötte az élet.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.