Menü

Hazaküldték edzőjét, de Gyurta így is döntős barcelonai úszó VB - n

  • Dátum: 2013.08.02., 16:23

Rossz egészségi állapota miatt hazaküldték a barcelonai vizes világbajnokságról Széles Sándort, Risztov Éva és Gyurta Dániel edzőjét – jelentette be Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

"Szabó Tünde főtitkár értesített, hogy Széles Sanyi bajban van, segíteni kell rajta, és úgy ítéli meg, hogy jobb lenne, ha hazamenne, amivel én egyetértettem. Az első az egészsége, nincs az a siker, ami ezt fölülírná" - a "szokásos problémák vannak vele. Ki kell gyógyítani"- nyilatkozta Gyárfás Tamás a VB helyszínén, aki elmondta az elején felvetődött, az lesz a hivatalos verzió, hogy vírusos influenzája van, ezért kellett hazamennie. "Úgy döntöttem, hogy ezt nem mondhatjuk, abszurd lenne megtéveszteni a közvéleményt. Emberek vagyunk, tudjuk, hogy mi a gond vele. Azt hittük, hogy megoldódott, de sajnos nem."

Miután hazatért, Széles Sándor is megszólalt az ügyben, szemmel láthatóan már jobb állapotban volt: "Voltam a kórházban, de nem kellett befeküdnöm, vért vettek, csináltak ultrahangos vizsgálatokat - mondta Gyurta Dániel edzője. "Nem vagyok a halálomon, de elfogadtam a döntést, mert Gyurta Dani és két edzőkollégám is ezt javasolta. Azt tudni kell, hogy verseny előtti utolsó két napban már nem történik semmi, a sportoló azt csinál, amit akar" – nyilatkozta.

Már nem az első estet, hogy hasonló problémákkal küzd az edző, de remélhetőleg ez Gyurtát nem zavarja, aki csütörtökön kezdi meg szereplését a vébén, és ha jól teljesít 200 mellen az előfutamban és az elődöntőben, akkor pénteken szerepelhet a fináléban.

Természetesen az edző „betegsége” ellenére biztosak lehetünk benne, hogy jól felkészítette tanítványait a katalán városban való megmérettetésre, s az eddigi eredmények is azt mutatják, hogy egy kiváló szakember került ilyen csapdába. Mindenesetre neki is fel kell ismernie, hogy problémája sem a versenyzőkre, sem a magyar úszócsapatra nem vet jó fényt, s az mégsem megengedhető, hogy a szövetség vezetése kínos mosoly keretében elsiklik az eset mellett. Jó lenne, ha megoldódna a helyzet, mert kár lenne, ha ez az eredményes edző – sportoló kapcsolat VB után nem működne tovább. Remélhetőleg mindenki tanult belőle…

A történtek ellenére Gyurta Dániel a  200 méter mellúszás középdöntőjéből magabiztos versenyzéssel, a legjobb idővel jutott a fináléba. Hosszú Katinka 200 pillangón bronzérmet szerzett, 200 háton Bernek Péter is a döntőbe úszta magát. Az esti vízilabda elődöntőben pedig a magyar csapat – nem kis ellenszélben – fantasztikus teljesítménnyel győzte le, az olimpiai bajnok Horvátországot, így a világbajnoki címért küzdhet!

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.