Menü

Forma – 1 Magyar Nagydíj – izgalmas futam volt a Hungaroringen

  • Dátum: 2013.08.04., 10:15

A hétvége egyik fontos eseménye volt, hogy a mogyoródi pálya szerződését 2021-ig meghosszabbította Bernie Ecclestone a Forma – 1 teljhatalmú ura, a másik természetesen, hogy a meglepetésre élről rajtoló Hamilton meg is nyerte a Magyar Nagydíjat.

A Magyar Nagydíj 28 éves története óta talán nem volt még ilyen kánikula, mint az elmúlt hétvégén. A levegő 36 fok, az aszfalton 52, pilóta és szurkoló egyaránt küzdött a nagy melegben. A nézőtéren volt is dolguk volt a mentőknek, több mint száz embert kellett ellátniuk, a hőség okozta rosszullét miatt. 

Agyonszabályozott világunkban már csak egyet nem sikerül kordában tartani a szervezőknek, a csillagászati árakat. Már a külföldiek is hűtőtáskával és szendviccsel jönnek, ami eddig nem volt jellemző. Egy hamburgerért vagy hot - dogért a pálya közelében már ők sem hajlandók kifizetni 3000-et. Döbbenet…

Visszatérve a futamra a rajtnál Lewis Hamilton azzal tette meg az első lépést a futamgyőzelem felé, hogy megtartotta vezető pozícióját a rajt utáni első kanyarnál, ami ugye a Hungaroring esetében nem mellékes. Mint ismeretes a pálya nem túl széles – vidéki, városi pályának is hívják - nem sok előzési pont van rajta, gondoltuk eddig… Erre igyekezett rácáfolni Romain Grosjean, aki parádés előzéseivel haragította magára a versenyellenőröket, meg is kapta a büntetést utána egy boxutca áthajtással, de még így is visszaküzdötte magát a 4. helyre, ezzel a teljesítménnyel minimum dobogót érdemelt volna. A saját tempójában autózó világbajnok Vettel is hozott egy biztonsági harmadik helyet, ami még jól jöhet neki a végelszámolásnál. Hidegvérű finn rokonunk Räikkönen is megszorongatta Hamiltont amennyire tudta, addig gyepálták egymást az élmezőny tagjai, amíg „Kimi” a második helyen kötött ki. Alonso csak 5. lett, a Ferrari nem túl fényes szereplést mutathat fel mostanában, igaz legalább végigmentek a „forró” futamon, de ebből bajnoki cím nem lesz az biztos, bár ki tudja… Ettől függetlenül Fernando Alonso elégedett volt, mert a végeredmény azt jelentette, hogy 40 pontra nőtt előnye a tabellán Webber – rel szemben. A futam első részében Button még az élmezőnyben volt, azonban később folyton forgalomba keveredett, főleg Bruno Senna mögött vesztett sok időt, de végül a hatodik helyre autózott, míg Senna, a Williams jó napot kifogó pilótája 7. lett. Az ausztrál Webber a nem túl jó taktikának köszönhetően csak a 8. helyre tudta behozni a másik Red Bull - t, míg Massa kilencedikként zárt a másik Ferrarival. Az utolsó pont, a 10. hely Nico Rosbergé lett.

Lewis Hamilton és a McLaren győzelmével vonul el a Forma-1 az öthetes nyári pihenőre, Niki Lauda szerint ilyen fantasztikus és tökéletes versenyzést még nem látott, mint amit a Mercedes versenyzője nyújtott a Hungaroringen. A brit pilóta 2007 és 2009 után harmadik sikerét aratta a Magyar Nagydíjon.  A versenynek ismét jót tett, hogy a csapatoknak taktikázniuk kellett a gumik felhasználásával. A Pirelli a futamra a kemény és a lágy keverékeket hozta el, így a régebben gyakran előzés nélküli körözés, a kiállásoknak és a gumik közti különbségnek köszönhetően a nézők számára igen emlékezetes flúgos futamra sikeredett.

A Magyar Nagydíjra egyébként a négy nap alatt összesen 225 ezren látogattak ki a hivatalos adatok szerint, ez 25 ezerrel több az egy egy évvel ezelőttinél. Vasárnap  75 ezren voltak a pálya körül, bár egyes becslések százezerről szólnak, mindenképp egy Közép – Európa számára könnyen elérhető futam. Tán nem véletlenül hosszabbítottak…

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.