Menü

Fantasztikus teljesítménnyel lett világbajnok a pólóválogatott!

  • Dátum: 2013.08.05., 19:09

A férfi vízilabda-válogatott aranyérmet szerzett a barcelonai világbajnokságon! Benedek Tibor csapata a döntőben 8–7-re győzte le Montenegrót. A magyar fiúk 2003 után diadalmaskodtak újra, s akkor is Barcelonában lettünk a világ legjobbjai.

Őszintén megvallva a VB előtt sokan féltették Benedek Tibor fiatal csapatát, mert Kemény Dénes vezette csapat anno a 2000-es években nyert három olimpiai arannyal magasra tette a mércét. A Kemény-csapat nem csak kapitányát vesztette London után, hanem elköszönt válogatottól Bíros, Kásás vagy Kiss Gergely. Azonban az új kapitány úgy tűnik jó szemmel válogatott, hiszen Bátori, Bedő vagy a mérkőzéseken hihetetlenül fontos gólokat lövő Vámos Márton megmutatták, hogy mennyi tehetség van a még mindig nem túl széles alapokon nyugvó vízilabdában. Ezen a néhány helyen viszont úgy tűnik a magyar vízilabdaedzők világszínvonalú munkát végeznek. S ami a legnagyszerűbb, hogy olyan fiatal tehetségek, akiknek szinte még a nevét sem ismertük, ismét egy országot tudtak a teljesítményükkel odaszögezni a képernyők elé.

A csoportmeccsen például simán kikaptunk a szerbektől 13-10-re , az ausztrálok elleni, döntetlen után pedig már gondolhattuk, hogy a nyújtott játék sok mindenre már nem lehet elég. A nyocaddöntőben azért Kazahsztánon simán túlléptünk, s egyre javult a fiúk teljesítménye is. A negyeddöntőben Görögország volt az első igazán nagy megmérettetés, mert a hellének felkészülési tornán idén már kétszer is megvertek minket. Ám a magyar válogatott remek védekezéssel rukkolt ki, s 9-3 – ra gyűrte le ellenfelét.

Következhetett az olimpiai bajnok horvátok ellen az elődöntő. Itt aztán igazi csapatmunkával, elképesztő lelki erővel viselte el, hogy a horvátok szinte emberelőnyben játszhatták végig a mérkőzést, a 17 – 8 –as kiállítási arányon nincs mit magyarázni, hatalmas támogatást kapott déli szomszédunk a mérkőzés bíráitól. Ezzel azonban úgy tűnik pont ellenkező hatást értek el, mint amire számítani lehetett. A fiúk akciógólokat lőttek, Vargáék, Szívós, Vámos és a többiek mindig előhúztak valami váratlant, amikor épp szükség volt rá, Nagy Viktor pedig élete meccsét játszotta kapuban, s kergette őrületbe a horvát lövőket. Az igazsághoz hozzátartozik, tényleg javunkra fordítottuk az ellenünk mutatkozó tendenciát. A VB – n egyetlen csapat sem védekezett ilyen hatékonyan emberhátrányban, mint a magyar, márpedig ez a vízilabdában ez kulcskérdés. Ezt viszont mérkőzésről – mérkőzésre mi gyakoroltuk szinte a legtöbbet éles helyzetben.

Így a döntőben Montenegró várt ránk, amely kikapott ugyan a csoportkör legelején a görögöktől, az egyenes kiesben viszont elsöpörték az útból a szerbeket, majd simán elverték a címvédő olaszokat.  A magyar fiúk ott folytatták, ahol a horvátok ellen abbahagyták, nagyszerűen kezdtek, előbb Varga Dénes tlált be, majd Hárai szerzett zseniális csavargólt, hátul pedig megint összeállt a védekezés, Nagy Viktor továbbra is ihletett formában védett, demoralizálva az ellenfelet, s hergelte tovább magát és a társakat is. Az első negyedben így 2-0- ra vezettünk.

A második negyed kulcsmomentuma volt, amikor 3 – 1 - nél Hosnyánszky ötméteresből állíthatta volna vissza a háromgólos különbséget, de Scepanovic nagyot védett, majd az ellentámadásból Ivovic zúdította be a labdát a bal sarokba, montnegró pedig egy gólra zárkózott.

Az első félidő egygólos előny hemer elolvadt az ellenfél a szünet után első előnyét kihasználva Petrovic révén egyenlített, ám az egész VB – n nagyszerúen játszó Vámos Márton kapufás góljával ismét nálunk volt az előny. A montenegróiak ismét előnyből egyenlítettek, de a magyarok ismét villantottak valamit Hosnyányszky mértani passzát Szivós Marci húzta a kapuba, majd Varga Dániel messziről bombázott akciógólt a kapuba. A negyed vége előtt ismét egy gólt lefaragott Montenegró, így hallatlan izgalmak maradtak a végére.

A negyedik negyed Ivovic góljával kezdődött, újra egyenlő volt az állás. Hosnyánszkyt elengedett az alsó sarokba egy löketet, aztán Ivovic lövése egy blokkról vágódott be, így következett az őrült végjáték. Szivós már nem először a centerposztról realizált egy előnyt, majd a montenegróiak mellé lőttek egy labdát, a végén pedig Nagy Viktor hatástalanította a meccslabdát, így a Magyarország 8-7-re győzött, és ezzel 1973 és 2003 után harmadízben lett világbajnok! Ezzel a játékkal és mentális tartással rengeteg hívet szereztek ismét a magyar vízilabdának, melynek létesítményhelyzete az ígéretek szerint javulni fog. Ez annál is inkább fontos, mivel a 2021 – es világbajnokság már hazánkban kerül megrendezésre. Magyarország ezzel a győzelemmel a VB örökranglista élére ugrott, megelőzve a szintén három aranyéremmel bíró olaszokat, nekik korábban két ezüst- és egy bronzérem jutott, míg a hazánk fiai hat ezüstöt és egy bronzot gyűjtöttek

Fotó:
MTI

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.