Menü

Ha kezdődik a fogváltás

  • Dátum: 2013.08.07., 16:03

A fogváltás általában öt-hat éves korban kezdődik a gyermekeknél. A szülők számára egy újabb fordulópont, láthatóan nem kisgyerek többé az utód, hamarosan iskolaéretté válik.

A fogváltás ideje a szakemberek szerint öt-hat éves korban kezdődik el, ám ez lehet valamivel korábban, vagy később is. Nyilván alkati kérdés ez, amit nem befolyásolhatunk _ a természet megoldja a maga szükséges idejében.

Először a két alsó metszőfogat cserélik le a gyerkőcök, majd következik a két felső metszőfog. Nagyjából 7-8 évesen az oldalsó metszőfogak következnek, először alulról, majd felülről potyognak ki.

Amikor 9-10 éves lesz a csemeténk a tejőrlőfogak helyére maradandó őrlők kerülnek, amiket kisőrlőknek hívnak a szakemberek. Egy-két éven belül a második kisőrlő fogak is kihullanak, aztán utoljára a szemfogak is kicserélődnek. Ez a folyamat általában a fiatalok 12-13 éves koráig tart.

Tudni kell még, hogy a meglévő őrlőfogak mögé kerülnek majd nagyőrlők, kettő-kettő minden oldalra, alulra és felülre is, így lesz teljes a fogsor, ami összesen 28 fogat jelent.

Nem szóltunk még a bölcsességfogakról, ami egyénenként szintén eltérő lehet és ezek csak felnőtt korban bukkannak elő, de néha az is előfordul, hogy az ínyben maradnak és ki kell operálni őket.

A tejfogak gyökere normális esetben felszívódik, amikor kihullik a fogacska, majd a helyén, egy-két héten belül megjelenik a maradandó fog teteje, csücske. Ez egyáltalán nem jár fájdalommal, a gyerekek sokszor észre sem veszik, amikor kipottyan a fogacskájuk.

Az sem ritka, hogy az apróbb tejfogak miatt, a nagyobb maradandók ferdén kezdenek el nőni, esetleg a tejfogak mögött, a második sorban jelennek meg. Ekkor nem feltétlenül kell kétségbe esni, mert ahogy növekszik a gyermek, úgy növekszik a koponyája és az állkapcsa is, vagyis a maradandó fogak később maguktól be tudnak illeszkedni a helyükre. Persze, ha ez nem történik meg, akkor feltétlenül keressünk fel fogszabályozással foglalkozó szakorvost, aki eldönti, szükséges-e valamilyen beavatkozás, vagy helyre áll a rend magától.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.