Menü

Magyarországon pénteken kezdődött a férfi ifjúsági kézilabda - világbajnokság

  • Dátum: 2013.08.12., 10:11

A torna történetében először a felnőtt világbajnokságokhoz hasonlóan 24 csapat várta a rajtot a Budaörsön és Érden sorra kerülő V. férfi U19-es kézilabda-világbajnokságon.

A nemzetközi megmérettetés két helyszíne mindenben felkészült a tornára. Magyarország eddig  négy alkalommal rendezhetett világbajnokságot, ez az 5. ilyen megmérettetés. Az esemény augusztus 9-én, pénteken ünnepélyes nyitóünnepséggel, valamint a Magyarország – Venezuela mérkőzéssel rajtolt hivatalosan. Az eseményen az ifjúsági világbajnokságok történetében ez lesz az első alkalom, hogy tornát a felnőtt versenyek mintájára bonyolítják majd le. A szervezőbizottság kitett magáért, az utánpótlás új létesítményekben szerezhet dicsőséget a honi kézilabdázásnak.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár kiemelte: „Nem győzzük hangsúlyozni: a jövőbe fektetünk, ha áldozunk a sportra, ha támogatjuk a tehetséges fiatalokat. Éppen ezért államtitkárságunk 50 millió forinttal támogatja a világbajnokság megrendezését.”

Úgy tűnik tehát, hogy a torna megrendezésének anyagi feltételei messzemenően biztosítottak, ami nem csak a mostani rendezés szempontjából fontos. Tapasztalatszerzés is lehet, hiszen 2014 – ben Magyarország és Horvátország közösen rendezi a felnőtt női Európa – bajnokságot.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, a világbajnokság szervező bizottságának elnöke is kinyilvánította az MKSZ terveit: „Fontos számunkra, hogy Magyarország legalább kétévenként otthont adjon kézilabdás világversenyeknek. Szerencsére mostanában még túl is tudjuk teljesíteni a tervet, hiszen augusztusban a legjobb ifjakat látjuk vendégül a magyarországi világbajnokságon, míg 2014 decemberében felnőtt női Európa-bajnokságnak adunk otthont Horvátországgal közösen. Huszonnégy csapatot látunk vendégül, és végül csak egy győzhet, azonban nagyon remélem, mindenki szép emlékekkel tér majd haza augusztus 23-át követően. Az 1982-es és 1995-ös felnőtt női, illetve a 2001-es és 2005-ös női és férfi utánpótlás-világbajnokságokat követően Magyarország immár 5. alkalommal adhat otthont kézilabda-világbajnokságnak. Bár a szervezőbizottság elnökeként illik objektívnak lennem, de szeretnék sok sikert kívánni Kovács Péternek és a fiúknak. Péter számára nem lesz ismeretlen a feladat, hiszen 2001-ben a női junior-világbajnokságon már vezette hazai pályán a magyar válogatottat, és Görbicz Anitáék akkor ezüstéremmel zártak. Kívánom, hogy az akkori sikert most megismételje a fiúkkal.”

Természetesen van elég elvárás a fiúkkal szemben, aminek nem lesz könnyű megfelelni, azonban ha a magyar kézilabda a londoni olimpiához hasonló teljesítményekkel akar a világ élvonalához tartozni, akkor legjobb lesz mielőbb hozzászokni ehhez a fajta stresszhez is a fiataloknak.

Kovács Péter, a magyar válogatott edzője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy rendkívül kiegyensúlyozott világbajnokság lesz, képzett csapatok ellen kell felvennie a versenyt a mieinknek: „A felkészülési mérkőzéseinket alapul véve arra számítok, hogy nagyon színvonalas lesz a világbajnokság, mivel az ellenfelek közül szinte mindegyik csapat felnőtt szintű kézilabdát játszik, remek, az adott országok felnőtt első osztályaiban szereplő játékosokkal. Éppen ezért nehéz dolgunk lesz, remélem, a közönség támogatására is számíthatunk. A felkészülésünket egy hónappal ezelőtt kezdtük, az első felében elsősorban a fizikai, a második felében a technikai, taktikai munkára koncentráltunk. Nagyon bízom benne, hogy a sok munka meghozza eredményét.”

Szokásához híven az egyik neves TV – csatorna is kellő figyelmet szentel az utánpótlásnak, illetve a hazánkban zajló eseménynek, a magyar válogatott mérkőzéseit, az elődöntőket, a bronzmérkőzést, a döntőt, valamint a nyitó és záró ünnepségeket a Sportklub élőben közvetíti, valamint az összes mérkőzés az interneten élőben is megtekinthető a világbajnokság hivatalos honlapján (www.handballhungary2013.com).

A világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Budaörs): Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile
B-csoport (Budaörs): Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Dél-Korea, Románia
C-csoport (Érd): Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország
D-csoport (Érd, Budaörs): Németország, Ausztria, Magyarország, Norvégia, Venezuela, Gabon

A magyar csapat csoportmérkőzései:

2013. augusztus 13. 18:30, Érd: Ausztria–Magyarország
2013. augusztus 14. 18:15, Budaörs: Magyarország–Németország
2013. augusztus 16. 18:30, Érd: Magyarország–Norvégia

Fotó:
kesport.hu

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.