Menü

Eltiltott pontozók és új bírói testület ritmikus gimnasztikában

  • Dátum: 2013.08.16., 12:19

A Szentpéterváron sorra kerülő hétvégi Világkupán kezdi meg tevékenységét az új - és a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) reményei szerint megtisztított - ritmikus gimnasztika pontozói testület, miután a sportág szakmai vezérkarát elsöpörte a több hónapos nyomozást követően kirobbant botrány.

A technikai bizottság volt vezetőjét, a lengyel Maria Szyszkowskát örökös eltiltással és kizárással büntették, a testület hat jelenlegi tagját 2014 végéig eltiltották, miután bizonyítottnak látták, hogy a tavalyi év végén lebonyolított nemzetközi bírói vizsgákon szervezett csalássorozat zajlott.

A Nemzeti Sport Online (NSO) tényfeltáró cikke szerint a Szyszkowska irányította testület vizsgapontszámok tömeges manipulációjával próbálta meg a kiválasztott pontozókat a legmagasabb bírói kategóriába bejuttatni, illetve önkényes bónuszokkal és válaszok kiszivárogtatásával befolyásolta a pontozói kar összetételét. A lefoglalt vizsgapapírok és a gyakorlati vizsga statisztikai elemzése is bizonyította a manipulációt.

"Szyszkowska asszony biztosítani akarta, hogy a szövetségesei és barátai mind I. kategóriás bírók legyenek. Így totális ellenőrzést gyakorolhattak volna az eredmények fölött a következő négy évben" - mondta az NSO egy neve elhallgatását kérő forrása.

Bruno Grandi, a FIG elnöke "hazugságokkal csordultig teli üstnek" minősítette a helyzetet, és ígéretet tett rá, hogy "helyreállítja a normalitást" a sportágban. A teljes nemzetközi pontozói kar engedélyeit megvonták augusztus 1-jei hatállyal, az ismétlő vizsgát letett bírók most kezdik meg tevékenységüket.

Az augusztus 28-án kezdődő kijevi világbajnokságon a pontozás tisztaságát monitoring-bizottság felügyeli, a FIG kanadai alelnöke, Slava Corn vezetésével.

Forrás:
MTI

Fotó:
sxc.hu

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.