Menü

Döntetlen lett a magyar – cseh, a sorsdöntő bukaresti mérkőzés előtti utolsó felmérőn

  • Dátum: 2013.08.17., 22:26

Szerdán a magyar labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott Csehországgal a Puskás Ferenc Stadionban, így 34 év után még mindig nyeretlen itthon Csehországgal szemben.

Az első játékrészben a gyakran bizonytalankodó magyar védők hibáját kihasználva a cseh válogatott Libor Kozák révén szerzett vezetést a vendégeknek, a tartalékos – Petr Cech –t és Rositzky – t is nélkülöző csehek, többször átjátszották a magyar védelmet, de Bogdán Ádám kapusnak köszönhetően nem lett nagyobb a különbség. A szünet után beleerősítő magyar csapatból Dzsudzsák Balázs tizenegyessel egyenlített.

Az első percekben a magyar válogatott kezdett jobban, ám néhány perc után már a csehek is könnyedén jutottak el a magyar kapuhoz, Kozák már a hetedik percben helyzetbe került, de Bogdán bravúrjának köszönhetően nem lett gól. A másik oldalon pedig az a Dzsudzsák veszélyeztetett, aki a cseh lapok szerint egész az egész mérkőzésen bolondot csinált a vendégek védelméből. A Dinamo Moszkva légiósát képtelenek voltak tartani a csehek, de egy fecske egyenlőre nem csinált nyarat. Az első negyedóra után a válogatott kezezés miatt reklamálhatott – jogosan - egy szöglet után Vanczák lőtte a labdát kapura, a labda Sivok kezén megpattant, ám Howard Webb játékvezető nem látott okot büntetőre. A másik oldalon viszont a csehek villámgyorsan megkontráztak egy magyar szögletet, a védelmünk nem tudott rendeződni, s Kozák a hálóba lőtte a labdát. Védelmünk ekkor életveszélyes volt, szögletből kis híján kaptunk megint egyet, de Kadlec három méterről kapu mellé fejelt.

A második félidőben a fiatal de gyengén muzsikáló Kovácsot a brusztolósabb Böde váltotta a támadósorban, ami lendületet adott a csapatnak. Először Vanczák fejelt kapufát, majd Dzsudzsák is helyzetbe dolgozott ki. A védelem viszont ugyanolyan bizonytalan volt, mint az első játékrészben, Jírácek akkora helyzetet puskázott el, hogy Szilveszterkor tuti benne lesz a kapitális bakik közt az Eurosporton. Ezután Vanczák tört be a 16-osra, ahol már a labdát nem csak őt tudták szabálytalanul megállítani. A jogos büntetőből Dzsudzsák lőtt kapufás gólt. Az egyenlítés után a védelem továbbra sem működött igazán, Bogdánnak kellett védenie az 59. és a 85. percben is. A 72. percben ismét Dzsudzsák verte meg szélen Gebre Selassiét, majd beadásába Koman piszkált bele, de Drobny kapus is jó ütemben érkezett. A végén aztán a csereként beállt Guzmics fejesét tolta fölé a cseh kapus.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a harcos hozzáállást dicsérte a csehek elleni döntetlen után: „Volt néhány egyéni hiba és szervezésbeli hiányosság, nem volt elég jó a szűrőnk a középpályán. Az első játékrészben ránk erőltették az akaratukat, betoltak minket, így kellettek a bravúrok a kapuban, hogy átvészeljük ezt az időszakot, és megmaradjon a hitünk, hogy van még esély a győzelemre. A mérkőzés elérte a célját, tisztult a kép a vébéselejtező előtt. Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját illetően, illetve beilleszthetőségével kapcsolatban. Én azt a harcos hozzáállást, amit a második félidőben, egy erős csapat ellen mutattunk a győzelem érdekében, olyan erénynek vélem, amit kamatoztathatunk" – zárta Egervári az értékelést.

Michal Bílek, a csehek szakvezetője elégedett az iksszel.
Már csak három hét aztán mi, szurkolók is okosabbak leszünk. Mindenesetre Romániában védekezésre berendezkedni számunkra semmit sem jelenthet majd, hiszen sorsolás alapján a hátralévő mérkőzéseken keleti szomszédaink lesznek kedvezőbb helyzetben. De láthattuk, a mai román csapat egyáltalán nem verhetetlen. Csak rajtunk múlik!

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.