Menü

A baba ötödik hónapja - Újabb mérföldkőhöz érkeztünk

  • Dátum: 2013.08.18., 21:36

Kisbabánk ötödik hónapja sok szempontból fontos állomást jelent a fejlődésben.  Végérvényesen maga mögött hagyja a csecsemőkort, most már izgága, örökmozgó kisbaba.

Az öt hónapos babák többsége egyfolytában mosolyog, gagyog, gőgicsél, sikongat, rikkant, próbálgatja a különböző hangnemeket. Amikor azonban valami nem tetszik neki, azonnal sírni kezd, érzelmeit egyre jobban ki tudja fejezni. Teremtsük meg számára azt az érzelmi biztonságot adó hátteret, ami az egészséges fejlődéséhez szükséges. Éreztessük vele, hogy nemcsak neki vagyunk fontosak és nélkülözhetetlenek, hanem ez viszont is így van. Beszéljünk hozzá sokat, énekeljünk, mondókázzunk vele.

A családtagokat már régóta képes megkülönböztetni, de mi a helyzet az idegenekkel? Az öt hónapos gyermek tart azoktól, akikkel nem találkozik nap, mint nap. Ne csodálkozzunk, ha elutasító azokkal, akiket legutóbb 5-7 napja látott. Ez így természetes, mint ahogy az is, hogy a közvetlen családtagokkal egyre szorosabb a viszonya.

A testi, fizikai fejlődését illetően már láthatjuk, a folytonos rúgkapálás mellett már képes hátról hasra fordulni. Akadnak, akik kicsit lassabban tanulják meg ezt a műveletet, viszont olyan baba is van, amelyik erre az időre már oda-vissza pörög és a mászást kezdi gyakorolni. A mászás, kúszás mozdulatsor első lépcsőfoka az, amikor a gyerkőc négykézlábra tolja ki magát, majd előre-hátra ringatózik. Aztán először lassan, nagyon lassan, előre teszi a kezecskéit, majd jönnek a lábacskák. Az első időben kissé darabosnak tűnik majd a mozgása, ám ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre ügyesebb, egyre gyorsabb. Aki még idáig nem jutott el, azért sem kell aggódni, hiszen fél éves korig még simán bepótolhatja.

Észrevehetjük, hogy a gyermekünk továbbra is imádja a hangokat adó, zörgő, csörgő tárgyakat, amiket képes már egyik kezéből áttenni a másikba. Sőt, a leeső tárgyak után néz. Egyre bonyolultabb mozdulatokra képes, a lábát a szájához húzza, sok esetben a lábujjait is szopizza. Amikor ülésbe húzzuk, a fejét ügyesen tartja, megtámasztva pedig egyenesen ül. Utóbbit viszont ne erőltessük, ha akar, úgyis gyorsan megtanul ülni, önállóan is. A sok mozgás miatt egy pillanatra se hagyjuk egyedül, lehetőleg biztonságos környezetet alakítsunk ki a számára. Ha váratlan dolgunk akad, például csenget a postás, esetleg csörög a telefon, akkor se feledkezzünk meg a kicsiről, mindig tegyük vissza az ágyába, inkább sírjon néhány percig, mintsem valami baj érje a földön, a játszószőnyegen.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.