Menü

Ezt próbáld ki! - aquafitnesz

  • Dátum: 2013.08.18., 21:33

Hogy mi is az aquafitnesz? Pofonegyszerű. Különböző gyakorlatok, mozgásformák vizes közegben való elvégzése. Vagy mégsem teljesen?

Nem hát, ennél természetesen jóval bonyolultabb a dolog. Először is, a modern aquafitneszt speciális eszközökkel végzik és az edzéseket – mint más sportágak esetében – szakember irányítja.

Az aquafitnesz sokkal komolyabb elfoglaltság, mint azt a szabad strandokon, vagy a hotelek medencéjében, animátorok által tartott, ezerszer látott vizes foglalkozások alapján gondolnánk. Félreértés ne essék, kiegészítő szabadidős tevékenységnek, szórakozásnak azok is megfelelnek, de ha valamilyen eredmény elérése (a formában tartás, vagy a fejlesztés) a célunk mélyebb vizekre kell, hogy evezzünk.

Az aquafitneszt különböző ágakra lehet bontani. Van az aqua-aerobik, amelynek természetesen szintén számos formája akad, és több más, szárazföldi sportágnak van vizes változata. Például lehet kocogni, vagy erősíteni. Az eszközök elsőre nagyon furcsák, de hatásosak. A súlyzók habszivacsból készülnek, mivel a vízben nincs szükség többkilós darabokra, van öv, és békatalpnak tűnő kesztyű is.

A vízben való mozgást kevésbé érezzük megterhelőnek, viszont alaposan át lehet vele mozgatni minden izmot. Ami terhelést illeti, az ízületeket kíméljük. Előnye, hogy nagyobb túlsúllyal rendelkezők, különböző allergiás betegségekben szenvedők, valamint kismamák is végezhetik. Gyakran használják műtét utáni rehabilitációra, emellett jót tesz a vérkeringésnek és kíméli a szívet.

Fotó:
sxc.hu

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.