Menü

Fogápolás a kezdetektől

  • Dátum: 2013.08.24., 18:15

A baba első fogai legalább olyan fontosak, mint a maradandóak, ezért már az első fogacska megjelenésétől folyamatosan oda kell figyelni a megfelelő fogápolásra.

Bizony sokan nem is gondolják, de a tejfogak is könnyen kilyukadhatnak, ezért azokra ugyanolyan figyelmet kell szentelni, mint a maradandó fogakra. A tejfogak különösen fontossággal bírnak a rágás és beszéd folyamatainak elsajátításában, valamint helyfenntartó szerepük van a maradandó fogak számára.

A tejfogak tisztítását kezdetben végezhetjük úgynevezett első fogkefével. Ez egy speciális gumiból készült babafogkefe, amit a kicsik az ujjacskájukra húzva bedugnak a szájukba és ezt dörzsölhetik a fogakhoz. Persze a kicsi ezt a műveletet úgy képes elsajátítani, ha előtte többször is pontosan megmutatjuk neki. Először a saját ujjunkkal végezzük el a fogtisztítást,  aztán látni fogjuk, a következő alkalommal már ő maga szeretné megcsinálni.

Később, amikor már legalább hat-nyolc foga van, vehetünk rendes babafogkefét is neki. Ezek kisfejű, puha sörtéjű kefék. Egyáltalán nem muszáj fogkrémet is használni, de ha a gyerek szeretné kipróbálni, akkor szerezzünk be neki valamilyen enyhén flouridos, gyümölcsös ízesítésűt. Naponta egyszer borsószem nagyságút tegyünk a fogkeféjére, a többi alkalommal elég, ha sima vízzel tisztítja ki a fogait.

A szakértők rendszeresen arra is felhívják a figyelmet, lefekvés után csakis tiszta vizet adjunk a babának, mert a cumisüvegben lévő tej, vagy egyéb cukrozott italok, könnyen kikezdhetik az ép fogakat és fogszuvasodást okozhatnak.

Tudni kell még, minél több ragadós, vagy cukros ételt fogyaszt a gyermek, annál többször éri a fogat savas sokkhatás, és annál nagyobb lesz az esélye arra, hogy fogszuvasodás alakuljon ki. Épp ezért lehetőleg ne tegyünk cukrot a baba ételébe, italába és kerüljük a cukrozott élelmiszerek fogyasztását is.

Ha a kicsi esetleg cumizik, soha ne mártsuk azt mézbe, cukorba, teába. Régen, a nyolcvanas évek elején ez igen elterjedt szokás volt, emellett rengeteget teáztatták a gyerekeket és a cukros italok nagyon gyorsan tönkretették a tejfogakat. Természetesen édességet napi egyszer adhatunk a gyereknek, azonban arra mindig figyeljünk oda, hogy azt közvetlenül a főétkezés után (lehetőleg ebéd után) kapja, azután vizet adjunk neki inni és a kicsi ezután mielőbb mosson fogat.  

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.