Menü

Tavaly nyitotta meg kapuit a Nemzeti Kézilabda Akadémia – úton a siker felé?

  • Dátum: 2013.08.28., 15:05

A magyar labdarúgáshoz hasonlóan más labdajátékokban is megpróbálkoznak az akadémiák felállításával, a Nemzeti Kézilabda Akadémia 2012. szeptember 1-jével kezdte meg működését Balatonbogláron, melynek megalapításáról anno a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége döntött. 

A Mocsai Lajos által megálmodott sportintézmény szakmai hátterét Mocsai Lajos főigazgató és az edzők, a korosztályos válogatottak szövetségi kapitányai –Hajdú János, Kovács Péter, Gyurka János, ifj. Kiss Szilárd – választották ki a junior és ifi korosztályból a legtehetségesebb gyermekeket, és készítik fel őket, valamint elkészítették azt a koncepciót, melynek alapján megkezdődött az akadémiai munka. A Balatonbogláron létrejött intézményben optimális körülmények között folyik az integrált oktatás. A kézilabda szakmai képzés és a bentlakásos elhelyezés helyszíne az egykori, ma már felújítás alatt álló MÁV-üdülő, ahol az akadémiai növendékek középiskolai képzésének 2013 szeptemberétől, a Somogyi TISZK Mathiász János Tagintézménye ad otthont.

A középiskolai oktatásban részesülő fiatalok azonban a kiemelkedő sportszakmai képzés mellett nem csak érettségit szerezhetnek, hanem egyéb választható szakirányú képzésekben is részt vehetnek, mint pl. pénzügy és számviteli, agrár orientációs valamint web-gazdasági képzés stb. Tehát itt a lehetőség a junior korosztályú játékosok számára, hogy az államilag támogatott Nemzeti Kézilabda Akadémián fejlődjenek tovább világszínvonalú képzés keretein belül. Az akadémia jelenlegi feltételrendszerét a balatonboglári sportcsarnok mellett egy füves labdarúgópálya, illetve egy világszínvonalú edzőterem jelenti, amely Európában is egyedülálló. Itt személyi edző ellenőrzése mellett a legmodernebb pneumatikus gépek segítségével folyik a tervszerű munka. Ilyennel a világon is csak néhány olyan csapat rendelkezik, mint a Bayern München, az Ajax Amsterdam vagy a Boston Celtics. A tervek között szerepel egy, három kézilabdapályát magában foglaló 2500 férőhelyes multifunkcionális csarnok építése is, amelyre már kész tervek vannak. A nagyszabású elképzelést a kormány támogatja.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia egyik legfontosabb célja, hogy a középiskolai és junior korosztály számára életpálya-modell kialakítása és támogatása az figyelembe véve a sportolók sportági előmenetelét, illetve felsőoktatásban való részvételének lehetőségét.

Az iskola kiemelt feladatának tartja a magas fokú szakmai képzést, a kiemelkedő versenyeztetési lehetőség, valamint a tanulók személyiségfejlesztését is. Bázist jelent az utánpótlás számára, ahol a középiskolás korosztály önállóan, az egyesületektől függetlenül versenyhelyzetben képzik, míg a junioroknál az Akadémia és az egyesületek közötti konszenzusos együttműködéssel a kiemelkedő tehetségeket.

Az Akadémia idővel a férfi és női junior-válogatottak képzési központjává, a legtehetségesebb junior korú kézilabdázók képzési színterévé válik, amelyben lehetőség nyílik folyamatos szakmai képzésre, illetve egyetemi oktatásra, a 14-18 évesekhez hasonlóan bentlakásos rendszerben. Az Akadémián tanulók és képzésben részt vevők számára teljesítményüktől függően lehetőség nyílik a junior válogatottakban való szereplésre. Ennek előnye a színvonalas, ingyenes ellátás és magas szintű szakmai képzés mellett a sportfelszerelések biztosítása is. Az itt végzőknek lehetőségük van a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával, a Pannon Egyetemmel és Kaposvári Egyetemmel együttműködve egyetemi képzésre (informatika, turizmus, TF-képzések), illetve igény és lehetőség szerint az Esterházy Károly Főiskola és a Zsigmond Király Főiskola keretein belüli továbbtanulásra.

Ha mindezek mellett marad még a fiataloknak energiája, hogy idejüket hasznosan eltöltsék, biztosítják az edzői, szakoktatói, játékvezetői képzésben való részvételt és ezen végzettségek megszerzését.

A tanulás során két nyelvet sajátítanak el a fiatalok, részt vehetnek egyetemi előkészítő oktatáson, miközben kollégiumukban 1 fős szobákban készülhetnek a szellemi és fizikai megmérettetésekre.

Aki kiemelkedően műveli a sportágat az  Akadémia csapatában versenyezhet a felnőtt magyar NB I-ben, aki pedig a sport mellett a tanulásban is jeleskedik az kiemelkedő ösztöndíjban is részesül. 

Fotó:
keziszovetseg.hu

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.