Menü

Hihetetlen izgalmak közepette dőlt el az Európai Labdarúgó Szuperkupa

  • Dátum: 2013.09.01., 18:53

Hiába vezetettek Mourinho-ék a rendes játékidőben, majd a hosszabbításban is az utolsó percig, a Chelsea ellen a Bayern München kétszer is egyenlített, majd a tizenegyes-párbajban pedig 5–4-re győzött.

Ismét összecsapott egymással az utóbbi években Spanyolországban nem éppen baráti viszonyt ápoló Josep Guardiola és José Mourinho, ám most nem az ibériai bajnokságért, hanem Európa legjobb csapata címért szálltak harcba. Mou először, Guard harmadszor szerette volna megszerezni a serleget. A két klubnak a tavalyi Bajnokok Ligája-döntőben is összecsapott egymással amelyet akkor meglepetésre a Chelsea nyert meg.

Végre nem Monaco-ban a lassan unalmassá váló a Lajos király stadionban játszották a meccset, hanem a száztornyú Prága adott otthont az eseménynek. Igaz az aréna nem volt túl nagy a 18ezer férőhellyel, ám a szokásosnál kevesebb angol és a jóval több bajor drukker így is jó hangulatot teremtett.

A mérkőzés elején szinte csak a Münchennél volt a bőrgolyó, ám a Chelsea-nek is akadt veszélyes kontrája. A piros -fehérek közül hárman is kihagyták a ziccert, Fernando Torres viszont a hálóba talált André Schürrle beadását követően, így vezettek a kékek.

A második 15 percben Torres második ziccerét viszont elrontotta, a müncheniek pedig 16-os környéki lövésekkel riogatták Petr Cech kapust, aki viszont hozta a Bayern ellen megszokott remek formáját. Játszotta az „idei” sokpasszos, türelmes játékot a Bayern, ám egy-egy „tavalyi”ritmusváltással betörtek a németek a 16-osra, rögtön helyzetet tudtak kialakítani. A Chelsea pedig inkább kontrákkal operált ami egyenlőre sokkal hatékonyabbnak tűnt.

A szünet után a kapuhoz szegezte az angolokat a Bayern, és gyorsan egyenlített, Ribéry bombázott Cech hálójába. A Chelsea is helyzetbe került, de Oscar hibázott, majd Braniszlav Ivanovics fejelt a lécre egy szöglet után. Ekkor veszélyesebb volt a Chelsea, David Luiz közeli fejesét elképesztő reflexmozdulattal szedte ki a kapu torkából Neuer. Ekkor már a Mourinho –féle adok-kapok és szájkarate is fojt a pályán, ám Torres még megúszta a piros lapot, Ramires azonban már mehetett zuhanyozni. Természetesen Mou szerint ekkor már mindenki ellenség volt. Úgy látszik a portugál edző már a szakmát is kezdi elfelejteni, tevékenysége kimerül a pálya szélén elkövetett arrogáns reklamálásban. Jó lesz ha kitalál valami új stratégiát, mert ez angliában nem fog sokáig menni!...

A hosszabbítás első felében aztán a Eden Hazard szép megmozdulása után ismét magukhoz ragadták az előnyt az angolok. Megint a hatékonyság győzött a labda unalmas babusgatása helyett…ezt Guardiola is megszívlelheti azért.

Az utolsó játékrészben fejvesztve immár emberelőnyben is rohamozott a Bayern, de Cech most már szupermenként röpködött a kapuban, védte Mandzukic és Martínez  fejesét, majd  Götze ziccerét és Ribéry szabadrúgását is. Amikor aztán a hosszabbítás hosszabbításában Dantéről Javi Martínez elé pattant a labda, már tehetetlen volt, a Bayern kiharcolta a tizenegyeseket, nem érdemtelenül!

Jöhetett az orosz roulett, amelyek során egyedül Chelsea-ből ötödikként lövő, huszonkét éves, csereként beállt Romelu Lukaku hibázott. Hát ez is Mourinho ötlete volt, hogy a tinédzser lőjön utoljára büntetőt, de ez a lövés még megye IV-ben sem ment volna be…így történelme során először lett európai Szuperkupa-győztes a Bayern München.

Mourinho mérkőzés utáni nyilatkozata miatt - miszerint a jobbik csapat veszített – lassan kezd hasonlítani egy szenilis vénemberhez, aki se lát se hall, de legfőképp önkritikát nem gyakorol. Így nem sok babér fog teremni a Premierleague-ben, míg a Bayern uralmát idén sem lesz könnyű megtörni.

EURÓPAI SZUPERKUPA

BAYERN MÜNCHEN (német)–CHELSEA (angol) 2–2 – 11-esekkel: 5–4

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.