Menü

Hogyan szeressük önmagunkat?

Az emberek többsége elégedetlen a testével, ez több tényező együttesen okozza. A médiában felállított „egy dimenziós” kép a szépségről a legtöbb nő és férfi számára olyan összehasonlítási alapot ad, amiből csak vesztesként jöhetnek ki. De gyakran nem is testünkkel vagyunk elégedetlenek, hanem más problémák vetülnek ki testképünkre.

Bár közhelyesnek hangzik, mégis le kell szögeznünk, hogy a külső szépség mindenek fölötti értékként való szemlélete, szintén vesztes pozíciót kínál abban a harcban, mely során igyekszünk elfogadni testünket.

Azt is gyakran hangoztatják, hogy aki harmóniában van önmagával, annak külső megjelenése is szépséget sugároz. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk, hogy ahány ember, annyi tükör. Vagyis az általunk észlelt kép ugyanannyira szubjektív, mint mások véleménye rólunk.

Ha nem vagyunk elégedettek életünk egyes területeivel, ha probléma jelentkezik párkapcsolatunkban, vagy bármilyen más kudarcot élünk meg, általában a testképünk sínyli meg először.

Éppen ezért ha elégedetlenek vagyunk kinézetünkkel, érdemes önvizsgálatot tartani, és megkeresni a valódi problémát. Sokszor e helyett úgynevezett „negatív mantrákat” kezdünk mondogatni magunkban, ezek olyan gondolatok, melyben szidjuk magunkat és testünk tökéletlenségeit emeljük ki.

Amennyiben eljutottunk az önismeret azon szintjére, hogy felismertük a problémát és testünk üzeneteit, itt az ideje a változtatásoknak. Először fizikailag változtassunk valamin, vagy tegyünk valami olyat, ami kimozdít minket az adott állapotból. Például menjünk el egyet futni, sétálni. Próbáljunk meg mosolyogni, akkor is, ha először nehezünkre esik. Ezután a gondolatainkon kell változtatni, a jól ismert, visszatérő és sokszor kemény bírálatokon, amit nap, mint nap elismétlünk magunkban.

Szeretni önmagunkat nem könnyű, de nem is olyan lehetetlen. Ha tested üzen, hogy valami nem oké az életedben, hallgass rá és változtass! Elég, ha először csak apró dolgokon változtatsz, figyelj oda, milyen gondolatokat táplálsz magadról!

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.